Babka bananowa to ciasto, które robię gdy w domu zalegają bardzo dojrzałe już banany. Jest mięciutka, wilgotna i szybka w wykonaniu. A do tego prezentuje się ciekawie za sprawą czarnych piegusków 🙂
Babka bananowa- Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. oleju
- 1 jajko
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Babka bananowa – Wykonanie:
1.Przygotowujemy banany: 3 szt. rozgniatamy widelcem, jeden zaś kroimy w grubsze plasterki.
2. W misie miksera ucieramy jajko z cukrem, następnie dodajemy kolejno : olej,sodę oczyszczoną,mąkę oraz banany.
3.Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy ciasto. Banana pokrojonego w kostkę układamy na cieście, dociskając plasterki by delikatnie się zanurzyły.
4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 min.
5. Podajemy wedle uznania z cukrem pudrem lub polewą :).
SMACZNEGO
My spouse and I stumbled over here coming from a different page and
thought I might as well check things out. I like what I see so now
i am following you. Look forward to checking out your web page yet again.
🙂