Babka bananowa

Babka Bananowa

Babka bananowa to ciasto, które robię gdy w domu zalegają bardzo dojrzałe już banany. Jest mięciutka, wilgotna i szybka w wykonaniu. A do tego prezentuje się ciekawie za sprawą czarnych piegusków 🙂

Babka bananowa- Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Babka bananowa – Wykonanie:

1.Przygotowujemy banany: 3 szt. rozgniatamy widelcem, jeden zaś kroimy w grubsze plasterki.

2. W misie miksera ucieramy jajko z cukrem, następnie dodajemy kolejno : olej,sodę oczyszczoną,mąkę oraz banany.

3.Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy ciasto. Banana pokrojonego w kostkę układamy na cieście, dociskając plasterki by delikatnie się zanurzyły.

4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 min.

5. Podajemy wedle uznania z cukrem pudrem lub polewą :).

SMACZNEGO

babka bananowa

2 myśli w temacie “Babka bananowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.