Uwielbiam takie przepisy: szybkie, nieskomplikowane i smaczne. Babka majonezowa to jedna z tych , która jest ciastem awaryjnym gdy brak czasu na zabawę w kremy czy czekanie na rosnące drożdże . U nas tradycyjnie zagościła na Wielkanocnym stole 🙂
Babka Majonezowa – Składniki:
- 4 jajka
- 6 solidnych łyżek majonezu
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny lub pomarańczy
Babka Majonezowa- Wykonanie:
- Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy majonez.
- Następnie stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia.
- Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. (Sok z cytrusa użyłam do wykonania lukru).
- Babkę wlewamy do foremki na babę lub do małej keksówki o wymiarach 12/30 cm i pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Po 40 min sprawdzałam metodą „suchego patyczka”)
Lukier
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (ja użyłam soku z buraczka)
A co z białkami z jajek ?
Używamy całych jajek, nie samych żółtek :).
CYT:
Ucieramy JAJKA …