Babka Majonezowa

Uwielbiam takie przepisy: szybkie, nieskomplikowane i smaczne. Babka majonezowa to jedna z tych , która jest ciastem awaryjnym gdy brak czasu na zabawę w kremy czy czekanie na rosnące drożdże . U nas tradycyjnie zagościła na Wielkanocnym stole 🙂

Babka Majonezowa – Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 solidnych łyżek majonezu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny lub pomarańczy

Babka Majonezowa- Wykonanie:

  • Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy majonez.
  • Następnie stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. (Sok z cytrusa użyłam do wykonania lukru).
  • Babkę wlewamy do foremki na babę lub do małej keksówki o wymiarach 12/30 cm i pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Po 40 min sprawdzałam metodą „suchego patyczka”)

Lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (ja użyłam soku z buraczka)
Babka majonezowa

W wersji z różowym lukrem, sok z cytryny zastąpiłam sokiem z buraczka.

2 myśli w temacie “Babka Majonezowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *