Chleb Pszenny Pełnoziarnisty

CHLEB PEŁNOZIARNISTY PSZENNY

Chlebek pełnoziarnisty– Nie wszyscy przepadają za ciemnym razowym pieczywem, choć są też tacy którzy nie koniecznie lubują się w puszystych pszennych. Dlatego dziś zaproponuję Wam mieszankę jaką stworzyłam, aby od czas do czasu tego zdrowia w jadłospisie przemycić, a zarazem nie trzymać się twardo jednej z tych odmian:)

Chleb Pszenny Pełnoziarnisty – Składniki:

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej
  • 600 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 14 g drożdży świeżych

Chleb Pszenny Pełnoziarnisty – Wykonanie:

  1. Mąkę oraz sól wsypujemy w misę i dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
  3. Do miski dodajemy zaczyn, miód i oliwę i wyrabiamy. Ciasto jest dość kleiste.
  4. Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem foremek – keksówek o wymiarach ok. 10/20 cm- i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy około 50 min.

Chleb pszenny pełnoziarnisty
Chleb pszenny pełnoziarnisty

SMACZNEGO

chleb domowy

3 myśli w temacie “Chleb Pszenny Pełnoziarnisty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.