Chlebek pełnoziarnisty– Nie wszyscy przepadają za ciemnym razowym pieczywem, choć są też tacy którzy nie koniecznie lubują się w puszystych pszennych. Dlatego dziś zaproponuję Wam mieszankę jaką stworzyłam, aby od czas do czasu tego zdrowia w jadłospisie przemycić, a zarazem nie trzymać się twardo jednej z tych odmian:)
Chleb Pszenny Pełnoziarnisty – Składniki:
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej
- 600 ml. letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 14 g drożdży świeżych
Chleb Pszenny Pełnoziarnisty – Wykonanie:
- Mąkę oraz sól wsypujemy w misę i dokładnie mieszamy.
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Do miski dodajemy zaczyn, miód i oliwę i wyrabiamy. Ciasto jest dość kleiste.
- Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem foremek – keksówek o wymiarach ok. 10/20 cm- i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy około 50 min.
SMACZNEGO
Najlepszy chlebek jaki pieklam, polecam!
🙂