Churros to pyszne i szybkie słodkości bardzo popularne w Hiszpanii. Tam można je kupić dosłownie na każdym rogu. U nas churros pojawiają się głównie na Tłusty Czwartek, a w smaku przypominają nasze polskie gniazdka poznańskie z ciasta parzonego. Churrosy są łatwe w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu!
Churros – Składniki:
Składniki na churros:
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa, ale może być też zwykła pszenna) (ok. 150 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka średniej wielkości
* szklanka o pojemności 250 ml
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na Churros:
Jak zrobic hiszpańskie churros?
- Churros robi się z ciasta parzonego. Do ich wyciskania należy użyć rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki.
- Jak zrobić ciasto parzone na churros? Wrzucić do garnka masło, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dodać szklankę wody i zacząć podgrzewać zawartość garnka, co jakiś czas mieszając aż składniki się rozpuszczą.
- Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko i gdy zawartość garnka doprowadzi się do wrzenia, to należy na jedne raz wrzucić do garnka mąkę i zacząć całość energicznie mieszać. Płomień pod garnkiem koniecznie zmniejszyć na najmniejszy, a masę mieszać dalej aż zrobi się gładka i zacznie odchodzić od garnka. Tak przygotowane ciasto parzone ściągnąć z gazu i odstawić do ostudzenia.
- Kolejno do masy wbić jedno jajko, zmiksować, wbić następne jajko, zmiksować i tak dalej, pamiętając, by wbijać następne jajko dopiero, jak poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte przez masę.
- W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (tak, by churros mogły swobodnie pływać – będzie to jednak zdecydowanie mniej oleju niż potrzeba do smażenia pączków; z reguły olej głęboki na 2 cm w zupełności wystarczy) do temp. ok. 175-180 st. C. Temperatura nie powinna być niższa, bo wtedy churrosy będą nadmiernie chłonąć tłuszcz. Nie może być także za wysoka, bo będą się przypalały z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
- Wcześniej przygotowane ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i bezpośrednio nad patelnią wyciskać ciasto na olej, odcinając je za pomocą nożyczek, tak by powstały podłużne wężyki o długości ok. 7 cm.
- Smażyć churros z obu stron aż się zarumienią, po ok. 2 minuty na każdą stronę. Podczas smażenia nieco jeszcze urosną. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, to należy zmniejszyć płomień.
- Gdy churros już się zarumienią, to należy je wyciągnąć z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na talerzu z ręcznikiem papierowym, by ociekły z tłuszczu.
- Z podanych wyżej składników wyszło mi ok. 100 sztuk churros. Polecam je podawać z sosem czekoladowym, na który przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić sos czekoladowy do churros?
- W garnuszku podgrzać ok. 70 ml śmietanki kremówki, dorzucić pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników w jednolity sos. Przelać sos do miseczki i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ostudzony sos czekoladowy robi się bardziej gęsty.
- Wcześniej przygotowane churros zanurzać w sosie czekoladowym i zajadać ze smakiem. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na słodkości na Tłusty Czwartek, to polecam również wypróbować poniższe przepisy:
Jedna myśl w temacie “Churros”