Ostatnio szukałam jakiegoś przepisu na deser z ricottą, gdyż termin ważności się kończył więc trzeba było coś wykombinować. Znalazłam taki przepis na włoskie ciasteczka cytrynowe, więc cóż trzeba było spróbować . Przepis wydawał się banalnie prosty więc nie trzeba było długo czekać na wykonanie.
Kruche ciasteczka wyszły bardzo delikatne takie trochę jak francuskie magdalenki a cytryna nadaje im świeżości, warto wypróbować ten przepis jeżeli macie ochotę na coś innego.
Kruche włoskie ciasteczka cytrynowe
Włoskie ciastka cytrynowe – składniki potrzebne do wykonania
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko
- 250 g włoskiego sera ricotta
- dwie szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru
Kruche włoskie ciasteczka cytrynowe
Kruche ciastka cytrynowe – jak je wykonać?
Zanim rozpoczniemy pieczenie masło należy wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki aby było miękkie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Kolejno należy dodać jajko, ricottę i otartą skórkę cytrynową. Całość dokładnie ucieramy. Kolejno dodajmy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem i dokładnie mieszamy łyżką aż do połączenia się składników. Odkładamy do lodówki na około godziny. Za pomocą łyżki do lodów nakładamy ciastka na blaszkę lub za pomocą maszynki do ciastek. Nasze wypieki cytrynowe pieczemy w 180 stopniach przez 10 – 15 minut.
Czy lubicie ciasteczka domowe? Jeżeli tak to koniecznie spróbujcie migdałowych ciastek z dżemem malinowym, oczywiście można użyć innego dżemu. Jakoże aktualnie ammy jesień i sezon dyniowy to polecam również przepyszne ciastka dyniowe z polewą czekoladową lub bez. Dynia to takie wszechstronne warzywo które świetnie nadaje się do wykoaniania deseró lub dań obiadowych, więc korzystajmy!