Jeśli lubicie mięciutkie, puszyste domowe pizze na grubym cieście, to ten przepis jest dla Was. Kiedy robię pizzę na kolacje, stawiam na te cieniutkie i chrupiące,ale w porze obiadowej, musi być ona sycąca, najlepiej z dodatkiem mięsiwa i warzyw. Korzystając z mojego przepisu, pamiętajcie że dobór składników na górę pizzy, zależy tylko od Was. Jak zauważycie, u nas dzisiaj prawdziwy misz-masz..pół pizzy z salami dla dorosłych a połowa z kurczakiem dla dzieciaków. Ze względu na konsystencję, pizzą z podanych składników najadła sie 5 osobowa rodzina 🙂
Domowa Pizza – Składniki:
- 50 g. świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 1,5 szkl. mąki (plus 4 łyżki do zaczynu)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Dodatki (wedle uznania)
- pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona kostkę, podsmażona w przyprawie gyros, ostudzona i posiekana
- około 10 plastrów salami
- mieszanka warzyw wedle uznania (ja dałam pół puszki mieszanki meksykańskiej)
- ćwierć cebuli
- ser
Domowa Pizza- Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i solidnych 4 łyżek mąki, odstawić aż drożdże „ruszą”
- Do miski wsypać mąkę , sól i dobrze wymieszać, następnie wlać olej i zaczyn. Ciasto wyrobić , wyłożyć w blaszce o wymiarach 25/35 cm ( jest bardzo mokre , wymaga rozprowadzenia palcami) i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie „zdobimy ” pizze dowolnymi składnikami. Na mojej znajdują się kolejno: ketchup po całości, na połowie kurczak smażony,mieszanka warzyw meksykańskich i ser żółty, na drugiej połowie salami, mieszanka warzyw, cebulka , ser żółty oraz ser brie. Można dodać ulubione zioła .
- Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 min ( w zależności jak bardzo mokrych składników użyliśmy).