Domowa Pizza na grubym cieście

Domowa pizza na grubym cieście

Jeśli lubicie mięciutkie, puszyste domowe pizze na grubym cieście, to ten przepis jest dla Was. Kiedy robię pizzę na kolacje, stawiam na te cieniutkie i chrupiące,ale w porze obiadowej, musi być ona sycąca, najlepiej z dodatkiem mięsiwa i warzyw. Korzystając z mojego przepisu, pamiętajcie że dobór składników na górę pizzy, zależy tylko od Was. Jak zauważycie, u nas dzisiaj prawdziwy misz-masz..pół pizzy z salami dla dorosłych a połowa z kurczakiem dla dzieciaków. Ze względu na konsystencję, pizzą z podanych składników najadła sie 5 osobowa rodzina 🙂

Domowa Pizza – Składniki:

  • 50 g. świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1,5 szkl. mąki (plus 4 łyżki do zaczynu)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatki (wedle uznania)

  • pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona kostkę, podsmażona w przyprawie gyros, ostudzona i posiekana
  • około 10 plastrów salami
  • mieszanka warzyw wedle uznania (ja dałam pół puszki mieszanki meksykańskiej)
  • ćwierć cebuli
  • ser

Domowa Pizza- Wykonanie:

  • Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i solidnych 4 łyżek mąki, odstawić aż drożdże „ruszą”
pizza pulchna
  • Do miski wsypać mąkę , sól i dobrze wymieszać, następnie wlać olej i zaczyn. Ciasto wyrobić , wyłożyć w blaszce o wymiarach 25/35 cm ( jest bardzo mokre , wymaga rozprowadzenia palcami) i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
pizza domowa
  • Po tym czasie „zdobimy ” pizze dowolnymi składnikami. Na mojej znajdują się kolejno: ketchup po całości, na połowie kurczak smażony,mieszanka warzyw meksykańskich i ser żółty, na drugiej połowie salami, mieszanka warzyw, cebulka , ser żółty oraz ser brie. Można dodać ulubione zioła .
domowa pizza
  • Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 min ( w zależności jak bardzo mokrych składników użyliśmy).
pizza na grubym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.