Drożdżówka sypana

drożdżówka syoana

Przepis na drożdżówkę dla tych gospodyń, które drożdżówek unikają 🙂 Szczerze mówiąc, ten rodzaj ciasta zawsze był dla mnie zmorą jednak fakt, że to ulubione ciasto mojego męża, nakłonił mnie do znalezienia takiego przepisu, który wyjdzie nawet amatorce drożdżowych wypieków. I oto jest…przekonajcie się sami 🙂

Drożdżówka sypana – Składniki:

  • 100g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 4 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • owoce

Drożdżówka sypana – Składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru

Drożdżówka sypana – Wykonanie:

1.W misce układamy kolejno: pokruszone drożdże, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajka,olej, podgrzane ale nie gorące mleko, przesianą mąkę oraz szczyptę soli.

drożdżówka sypana

2.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (widoczna będzie praca drożdży). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

drożdżówka zaczyn

3.Po tym czasie mieszamy ciasto mikserem używając łopatek do ciasta drożdżowego. Formę o wymiarach około 20/30 cm smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką (można też wyłożyć papierem do pieczenia),wlewamy ciasto po czym obsypujemy pokrojonymi w kostkę owocami oraz wyrobioną wcześniej kruszonką.

drożdżówka z owocami

4.Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 min.

drożdżówka sypana

5. Podajemy obowiązkowo z dużą ilością lukru 😉

16 myśli w temacie “Drożdżówka sypana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.