Drożdżówki z dżemem truskawkowym

Drożdżówki z dżemem – pyszności do kawy i nie tylko! Możecie nadziewać je twarogiem , masą makową, budyniem albo tak ja dzisiaj – dżemem truskawkowym. Jeśli lubicie zabawę ciastem drożdżowym, to przepis dla Was 🙂

Drożdżówki z dżemem truskawkowym – Składniki:

  • 500 g mąki (+ok. 60 g na podsypywanie)
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • ok. 350 g dżemu lub marmolady

Drożdżówki z dżemem truskawkowym – Wykonanie:

Do pokruszonych drożdży wsypuję 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, zalewam odrobiną letniego mleka, mieszam i odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypuję mąkę, cukier, mieszam z żółtkami i  pozostałym mlekiem, następnie dodaję rozczyn. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dolewam rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto wysypuję  na stół i podsypując mąką ,ponownie wyrabiam.

Dla ułatwienia  pracy, dzielę całość na 2 mniejsze części i kolejno rozwałkowuję do wielkości około 30 cm. Nakładam dżem (lub marmoladę), im gęstszy tym lepiej, zawijam w roladę i dzielę na 6 kawałków. Tę samą czynność powtarzam z drugą połową ciasta.

Aby uformować drożdżówki, tępą stroną noża naciskam na środek kawałka tak aby boczki „wywinęły„ się do góry. Dżemik będzie troszkę wypływał, nie unikniemy tego 🙂

Uformowane ciastka układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiam na 30 min. do wyrośnięcia.  Po tym czasie smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok. 45 min. na złoty kolor.

Upieczone i ostudzone drożdżówki polewam lukrem – u nas obowiązkowo :).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.