Gniazdka poznańskie – pączki hiszpańskie

gniazdka poznańskie

Gniazdka poznańskie to słodkości, które mogłabym jeść na okrągło, tak je uwielbiam! Mój Mąż coś o tym wie 😉 Zamiast kwiatów wolę, jak mi z cukierni przyniesie kilka pączków wiedeńskich, czyli właśnie gniazdek. Ale, ale! Nie ma nic lepszego, jak domowe gniazdka poznańskie! Delikatne, puszyste w środku, a z dodatkiem lukru smakują niebiańsko pysznie! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pączki hiszpańskie.

Gniazdka poznańskie – Składniki:

Składniki ciasto na gniazdka poznańskie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przepis na pączki hiszpańskie:

Jak zrobić gniazdka poznańskie, czyli pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi?

  1. Do garnka wrzucić masło, dodać szczyptę soli oraz 250 ml wody. Wstawić garnek na gaz i na średnim ogniu roztopić masło, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszyć moc palnika na mniejszą i za jednym zamachem wrzucić do garnka całą mąkę (wcześniej przesianą przez sitko). Zacząć energicznie mieszać, by nie było grudek. Mieszać do czasu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Kolejno zdjąć garnek z palnika i pozostawić ciasto parzone do ostudzenia.
  2. Następnie wbić do ciasta 1 jajko i zmiksować. Wbić następne i znów zmiksować aż dokładnie połączy się z masą. Tak samo postąpić z kolejnymi jajkami. Tak przygotowane ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
  3. Na blacie kuchennym rozłożyć papier do pieczenia, delikatnie posmarować go olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać gniazdka o średnicy ok. 7 cm. Następnie wyciąć kwadraty z gniazdkami.
  1. W dość szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju (by gniazdka poznańskie mogły swobodnie smażyć się na głębokim tłuszczu). Olej rozgrzać do temperatury ok. 175-180 st. C (temperatura nie powinna być niższa, bo wtedy pączki hiszpańskie będą nadmiernie chłonęły tłuszcz). Wkładać gniazdka papierem do góry na rozgrzany olej. Po chwili papier usunąć (będzie on sam odchodzić od gniazdek). Smażyć pączki z obu stron na rumiano po ok. 4 minuty z każdej strony. Jeśli gniazdka zbyt szybko się by rumieniły, to należy zmniejszyć nieco moc palnika, by pączki nie przypalały się z zewnątrz, a w środku pozostawały surowe. Gniazdka na oleju należy układać z odstępem między sobą, ponieważ podczas smażenia jeszcze będą rosły.
  2. Po usmażeniu wyławiać gniazdka za pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  3. Przygotować lukier: w tym celu do miseczki wsypać 200 gramów cukru pudru, dodać 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 3 łyżki gorącej wody. Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolity lukier. Tak przygotowanym lukrem polać ostudzone gniazdka i zostawić na parę minut, by lukier zastygł na pączkach. Z podanych wyżej składników wyszło mi 25 gniazdek poznańskich. Smacznego!
gniazdka poznańskie przepis

3 myśli w temacie “Gniazdka poznańskie – pączki hiszpańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *