Kasza gryczana z warzywami bez mięsa to dzisiejszy przepis z serii tych trochę bardziej dietetycznych i wegetariańskich. Dlatego przygotowałam dla Was wersję fit z duszonymi warzywami, temu daniu lekko orientalnego smaku nadaje sos sojowy i sos chili. Jest to danie lekkie które z łatwością możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Z podanych składników wychodzę dwie mniejsze porcje. W tego typu daniach napewno lubię prostotę wykonania i to, że można je dowolnie modyfikować używając innej kaszy lub innych warzyw, dlatego jest to taki mój pewniak na dni kiedy nie chce mi się gotować a mam ochotę na coś zdrowego.
Kasza gryczana z warzywami
Do przygotowania kaszy gryczanej z warzywami fit potrzebne będą
- 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 białej części pora
- 1/4 cukinii
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Kasza gryczana z warzywami
Jak wykonać kaszę gryczaną bez mięsa z warzywami
Na samym początku kaszę gotujemy na sypko. Następnie przygotoujemy warzywa, marchewkę, obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w półplasterki, a cukinię w ćwiartki, cukinii nie obieramy, tylko myjemy. Kiedy warzywa są gotowe należy zabrać się za smażenie, najpierw na głębokiej patelni podobnej do woka rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę i pora. Następnie dodajemy cukinię i marchewkę. Dusimy przez 2 minuty pod przykryciem. Do uprzednio przygotowanych warzyw dodajemy sos chili, sos sojowy, ostrą paprykę i kaszę gryczaną. Następnie całość dusimy 2 minuty pod przykryciem, całość dokładnie mieszając. Proponuje do dania dodać jeszcze pokrojoną cebulę dymkę lub szczypiorek.

Jeżeli spodobał się wam przepis na to danie wegetariańskie to polecam również przepis na spaghetii z dynią i szpinakiem a dla fanów ciecierzycy, polecam cieciorkę w sosie słodko kwaśnym.
Jedna myśl w temacie “Kasza gryczana z warzywami”