Kasza gryczana z warzywami

kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami to dzisiejszy przepis z serii tych trochę bardziej dietetycznych i wegetariańskich. Przygotowałam dla Was wersję z duszonymi warzywami. Lekko orientalnego smaku nadaje sos sojowy i sos chili. Jest to danie lekkie które z łatwością możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Z podanych składników wychodzę dwie mniejsze porcje

Kasza gryczana z warzywami – składniki:

  • 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej części pora
  • 1/4 cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Kasza gryczana z warzywami wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy cukinię i marchewkę. Dusimy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy sos chili, sos sojowy, ostrą paprykę i kaszę gryczaną. Dusimy kolejne 2 minuty pod przykryciem. Gotowe!

kasza gryczana i warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.