Kasza gryczana z warzywami

kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami bez mięsa to dzisiejszy przepis z serii tych trochę bardziej dietetycznych i wegetariańskich. Przygotowałam dla Was wersję fit z duszonymi warzywami. Lekko orientalnego smaku nadaje sos sojowy i sos chili. Jest to danie lekkie które z łatwością możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Z podanych składników wychodzę dwie mniejsze porcje

Kasza gryczana z warzywami

Do przygotowania kaszy gryczanej z warzywami fit potrzebne będą

  • 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej części pora
  • 1/4 cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Kasza gryczana z warzywami

Jak wykonać kaszę gryczaną bez mięsa z warzywami

Kaszę gotujemy na sypko. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy cukinię i marchewkę. Dusimy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy sos chili, sos sojowy, ostrą paprykę i kaszę gryczaną. Dusimy kolejne 2 minuty pod przykryciem. Gotowe!

kasza gryczana i warzywa

Jeżeli spodobał się wam przepis na to danie wegetariańskie to polecam również przepis na spaghetii z dynią i szpinakiem a dla fanów ciecierzycy, polecam cieciorkę w sosie słodko kwaśnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.