Krówkowe ciasto bez pieczenia – największą zaletą tego ciasta, pomijając smak oczywiście, jest to, że na wykonanie wystarczy nam zaledwie kilka minut. A nie oszukujmy się, nie każdy jest za pan brat z piekarnikiem 🙂 Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis do którego potrzebujecie zaledwie kilku składników, miksera i 10 minut swojego czasu.
Krówkowe ciasto bez pieczenia – Składniki:
- jedno duże opakowanie herbatników kakaowych (370 g)
- puszka masy krówkowej (400 g)
- 500 ml. śmietany 36 %
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie banany,maliny (ja dodałam takie z słoiczka)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krówkowe ciasto bez pieczenia – Wykonanie:
Do misy miksera wlewamy śmietanę, włączamy na najwyższe obroty i dosypujemy cukier puder. Pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo serek mascarpone.
W blasze o wymiarach mniej więcej 20/30 cm układamy warstwę herbatników i smarujemy masą krówkową (zostawiając w puszcze około 3 łyżki do kremu).
Masę krówkową przykrywamy drugą porcją herbatników, następnie nakładamy połowę kremu z śmietany i mascarpone oraz owoce wedle uznania (ja użyłam bananów). Pozostały krem łączymy z 3 łyżkami wcześniej odłożonej masy krówkowej.
Ponownie układamy ostatnią już warstwę herbatników, które pokrywamy kremem z śmietany i masy krówkowej.
Na zakończenie obsypujemy startą gorzką czekoladą, można również użyć zmielonych orzechów czy migdałów 🙂 Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce aby warstwy ładnie się połączyły a krem stężał.
Smacznego 🙂