Krówkowe ciasto bez pieczenia

Krówkowe ciasto bez pieczenia – największą zaletą tego ciasta, pomijając smak oczywiście, jest to, że na wykonanie wystarczy nam zaledwie kilka minut. A nie oszukujmy się, nie każdy jest za pan brat z piekarnikiem 🙂 Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis do którego potrzebujecie zaledwie kilku składników, miksera i 10 minut swojego czasu.

Krówkowe ciasto bez pieczeniaSkładniki:

  • jedno duże opakowanie herbatników kakaowych (370 g)
  • puszka masy krówkowej (400 g)
  • 500 ml. śmietany 36 %
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie banany,maliny (ja dodałam takie z słoiczka)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krówkowe ciasto bez pieczenia – Wykonanie:

Do misy miksera wlewamy śmietanę, włączamy na najwyższe obroty i dosypujemy cukier puder. Pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo serek mascarpone.

W blasze o wymiarach mniej więcej 20/30 cm układamy warstwę herbatników i smarujemy masą krówkową (zostawiając w puszcze około 3 łyżki do kremu).

krówkowe bez pieczenia

Masę krówkową przykrywamy drugą porcją herbatników, następnie nakładamy połowę kremu z śmietany i mascarpone oraz owoce wedle uznania (ja użyłam bananów). Pozostały krem łączymy z 3 łyżkami wcześniej odłożonej masy krówkowej.

krówkowe z bananami

Ponownie układamy ostatnią już warstwę herbatników, które pokrywamy kremem z śmietany i masy krówkowej.

Na zakończenie obsypujemy startą gorzką czekoladą, można również użyć zmielonych orzechów czy migdałów 🙂 Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce aby warstwy ładnie się połączyły a krem stężał.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.