Kurczak z ryżem i warzywami

kurczak z warzywami - główne

Jeśli lubicie pora, selera czy marchewkę, to polecam Wam przygotowanie kurczaka z ryżem i warzywami! Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, prawie robi się same… no prawie;) Kto nie ma tak, że wraca po pracy i nic mu się nie chce, a obiad zrobić trzeba? Jeśli szukacie szybkiego pomysłu na obiad, to świetnie trafiliście. Z pewnością się nie zawiedziecie i wrócicie do tego przepisu jeszcze kilka razy!

Składniki na kurczaka z ryżem i warzywami:

  • 150 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • średniej wielkości seler
  • 1 por
  • 1 łyżeczka curry
  • 100 ml bulionu
  • papryka słodka, szczypta chilli, świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie kurczaka z warzywami:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy błonki i wycieramy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane mięso kroimy w kosteczkę i oprószamy przyprawami. Na patelni podgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiany kolor.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia.
  3. Selera i marchewkę obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i następnie ścieramy na dużych oczkach. Pora dokładanie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa przekładamy na patelnię.
  4. Do kurczaka z warzywami dolewamy szklankę bulionu. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. Na samym końcu potrawę doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy 🙂 Smacznego!
kurczak z warzywami - 2 zdjęcie

Jedna myśl w temacie “Kurczak z ryżem i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.