Lany chrust

lany chrust

Lany chrust to pyszne i szybkie w wykonaniu faworki lane, do których wykonania potrzebna jest masa przypominająca ciasto naleśnikowe. Wykonanie lanego chrustu zajmuje dosłownie 5 minut, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu, nie tylko na Tłusty Czwartek!

Lany chrust – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka średniej wielkości
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Przepis na lany chrust:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  3. Do utartych żółtek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz mleko i wódkę. Zmiksować. Na koniec za pomocą łyżki wmieszać w masę ubite białka (robić to bardzo delikatnie). Ciasto wyjdzie nieco lejące, o konsystencji trochę podobnej gęstego do ciasta naleśnikowego.
  4. W głębokiej patelni rozgrzać (na ok. 2 cm głębokości) olej rzepakowy do temperatury ok. 175-180 st. C.
  5. Przygotowaną wcześniej masę przełożyć do woreczka z uciętym rogiem (o średnicy ok. 1 cm). Na gorący tłuszcz wyciskać masę z woreczka robiąc różne, fantazyjne kształty. Jeśli olej jest dobrze rozgrzany, to ciasto wylane na niego powinno skwierczeć. Lany chrust smażyć z obu stron na rumiano (pamiętając, że rumienią się one dość szybko, więc po kilkudziesięciu sekundach można już je obracać).
  6. Lany chrust po usmażeniu wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekł z nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec można je oprószyć na talerzu cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na słodkości na Tłusty Czwartek, to polecam również wypróbować poniższe przepisy:

lany chrust przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.