Lany chrust to pyszne i szybkie w wykonaniu faworki lane, do których wykonania potrzebna jest masa przypominająca ciasto naleśnikowe. Wykonanie lanego chrustu zajmuje dosłownie 5 minut, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu, nie tylko na Tłusty Czwartek!
Lany chrust – Składniki:
Składniki na ciasto:
- 3 jajka średniej wielkości
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Przepis na lany chrust:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Do utartych żółtek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz mleko i wódkę. Zmiksować. Na koniec za pomocą łyżki wmieszać w masę ubite białka (robić to bardzo delikatnie). Ciasto wyjdzie nieco lejące, o konsystencji trochę podobnej gęstego do ciasta naleśnikowego.
- W głębokiej patelni rozgrzać (na ok. 2 cm głębokości) olej rzepakowy do temperatury ok. 175-180 st. C.
- Przygotowaną wcześniej masę przełożyć do woreczka z uciętym rogiem (o średnicy ok. 1 cm). Na gorący tłuszcz wyciskać masę z woreczka robiąc różne, fantazyjne kształty. Jeśli olej jest dobrze rozgrzany, to ciasto wylane na niego powinno skwierczeć. Lany chrust smażyć z obu stron na rumiano (pamiętając, że rumienią się one dość szybko, więc po kilkudziesięciu sekundach można już je obracać).
- Lany chrust po usmażeniu wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekł z nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec można je oprószyć na talerzu cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na słodkości na Tłusty Czwartek, to polecam również wypróbować poniższe przepisy: