Marchewka z groszkiem

marchewka z groszkiem

Taka marchewka z groszkiem na ciepło, to jeden z ulubionych dodatków do obiadu wg mojego Męża. Przepis jest bardzo prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące w kuchni.

Marchewka z groszkiem – Składniki:

  • ok. 1 kg marchewki
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 puszka groszku konserwowego (240 g po odsączeniu)
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka soli (+ opcjonalnie więcej do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka, opcjonalnie można dać mniej lub więcej do smaku)
  • pieprz do smaku (opcjonalnie)

Marchewka z groszkiem – Wykonanie:

  1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w nie za dużą kostkę mniej więcej równej wielkości. Wrzucić marchewkę do garnka. Dodać szklankę zimnej wody oraz sól i cukier. Przykryć garnek pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować marchewkę przez ok. 20 minut (w tym czasie powinna zmięknąć).
  2. Gdy marchewka będzie już miękka dodać do niej 2 czubate łyżki masła oraz groszek konserwowy (odsączony z zalewy). Przemieszać. Kolejno wrzucić przesianą przez sitko mąkę pszenną i ponownie wymieszać, by nie było grudek. Gotować jeszcze całość przez ok. 2 minuty, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  3. Po tym czasie sprawdzić, czy taka gęstość marchewki z groszkiem nam odpowiada. Jeśli nie, to można dodać jeszcze odrobinę mąki.
  4. Na koniec posmakować marchewkę i wedle uznania doprawić jeszcze do smaku solą i cukrem. Można również dodać mielonego pieprzu (ja nie daję). Smacznego!
marchewka z groszkiem przepis

2 myśli w temacie “Marchewka z groszkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.