Taka marchewka z groszkiem na ciepło, to jeden z ulubionych dodatków do obiadu wg mojego Męża. Przepis jest bardzo prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące w kuchni.
Marchewka z groszkiem – Składniki:
- ok. 1 kg marchewki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 puszka groszku konserwowego (240 g po odsączeniu)
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli (+ opcjonalnie więcej do smaku)
- 2 czubate łyżeczki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka, opcjonalnie można dać mniej lub więcej do smaku)
- pieprz do smaku (opcjonalnie)
Marchewka z groszkiem – Wykonanie:
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w nie za dużą kostkę mniej więcej równej wielkości. Wrzucić marchewkę do garnka. Dodać szklankę zimnej wody oraz sól i cukier. Przykryć garnek pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować marchewkę przez ok. 20 minut (w tym czasie powinna zmięknąć).
- Gdy marchewka będzie już miękka dodać do niej 2 czubate łyżki masła oraz groszek konserwowy (odsączony z zalewy). Przemieszać. Kolejno wrzucić przesianą przez sitko mąkę pszenną i ponownie wymieszać, by nie było grudek. Gotować jeszcze całość przez ok. 2 minuty, co jakiś czas delikatnie mieszając.
- Po tym czasie sprawdzić, czy taka gęstość marchewki z groszkiem nam odpowiada. Jeśli nie, to można dodać jeszcze odrobinę mąki.
- Na koniec posmakować marchewkę i wedle uznania doprawić jeszcze do smaku solą i cukrem. Można również dodać mielonego pieprzu (ja nie daję). Smacznego!
Naprawdę dobrze napisane. Chciałbym podziękować za Twój trud. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.