Tłusty czwartek za pasem więc przybywam do Was z pysznym przepisem na Oponki. Składniki na solidną porcję, bo znikają jeszcze na świeżo w mgnieniu oka. Jak na drożdżowe wypieki, nie wymagają przesadnie dużo czasu, ja z swoją dwuletnią pociechą uporałam się z nimi w godzinkę. Myślę że warto ten czas poświęcić 😉 Zapraszam Was „słodko” 🙂
Oponki –Składniki:
- 100 g drożdży
- 0,5 l mleka
- 4 jajka + 3 żółtka
- 125 g roztopionej palmy
- cukier wanilinowy
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu waniliowego (wedle uznania)
- 1 kg mąki tortowej
- 1,5 kieliszka spirytusu (lub 3 kieliszki wódki)
- olej do smażenia
Oponki – Wykonanie:
- Palmę rozpuszczamy uważając aby nie zagotować. Mleko delikatnie podgrzewamy, następnie dodajemy do niego 1 łyżkę mąki, 5 łyżek cukru oraz rozkruszone drożdże. Po rozmieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
- W tym czasie w misce ucieramy jajka z żółtkami, cukrem wanilinowym, olejkiem oraz solą. Następnie dodajemy zaczyn , mąkę, rozpuszczoną ale nie gorącą palmę oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, które wychodzi dość mokre. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce by delikatnie nam wyrosło.
- Porcja jest dość spora, więc dla ułatwienia ciasto dzielimy i kolejno po kawałku , podsypując wałkujemy na grubość około 1 cm . Oponki wycinamy za pomocą szklanki i kieliszka.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy oponki, smażąc z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe oponki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Oponki są z twarogiem. Te tylko wygladem je przypominają.
Oponki są z twarogiem. Te tylko wygladem je przypominają, chociaż faktycznie wyglądają smakowicie.
Mniammmm?