Oponki

Oponki tłusty czwartek

Tłusty czwartek za pasem więc przybywam do Was z pysznym przepisem na Oponki. Składniki na solidną porcję, bo znikają jeszcze na świeżo w mgnieniu oka. Jak na drożdżowe wypieki, nie wymagają przesadnie dużo czasu, ja z swoją dwuletnią pociechą uporałam się z nimi w godzinkę. Myślę że warto ten czas poświęcić 😉 Zapraszam Was „słodko” 🙂

oponki

Oponki –Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 4 jajka + 3 żółtka
  • 125 g roztopionej palmy
  • cukier wanilinowy
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego (wedle uznania)
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1,5 kieliszka spirytusu (lub 3 kieliszki wódki)
  • olej do smażenia

Oponki – Wykonanie:

  • Palmę rozpuszczamy uważając aby nie zagotować. Mleko delikatnie podgrzewamy, następnie dodajemy do niego 1 łyżkę mąki, 5 łyżek cukru oraz rozkruszone drożdże. Po rozmieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
  • W tym czasie w misce ucieramy jajka z żółtkami, cukrem wanilinowym, olejkiem oraz solą. Następnie dodajemy zaczyn , mąkę, rozpuszczoną ale nie gorącą palmę oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, które wychodzi dość mokre. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce by delikatnie nam wyrosło.
  • Porcja jest dość spora, więc dla ułatwienia ciasto dzielimy i kolejno po kawałku , podsypując wałkujemy na grubość około 1 cm . Oponki wycinamy za pomocą szklanki i kieliszka.
Oponki tłusty czwartek
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy oponki, smażąc z obu stron na złoty kolor.
oponki
  • Gotowe oponki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Oponki pulchne
Oponki z lukrem

3 myśli w temacie “Oponki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.