Pesto z rukoli

pesto z rukoli przepis

Pesto z rukoli to pyszna alternatywna dla słynnego pesto bazyliowego. Pesto to nic innego jak sos wywodzący się z Włoszech. Idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów, np. do spaghetti. Czasami wykorzystujemy je do posmarowania grzanek, które później zapiekamy (jest to super przekąska na imprezę!) lub też nadziewamy nimi roladki, głównie drobiowe. Tak jak widzicie, pomysłów na wykorzystanie pesto jest wiele, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na pesto z rukoli!

Pesto z rukoli – Składniki:

  • 2 dość spore garście świeżej rukoli – ok. 70-80 g
  • 3 łyżki orzeszków pinii (lub ziaren słonecznika, orzechów włoskich, orzechów nerkowca, pestek dyni)
  • kawałek parmezanu – ok. 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku (można dać więcej wedle uznania)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy (może być też olej)
  • sól i pieprz do smaku
pesto z rukoli przepis

Przepis na pesto z rukoli:

  1. Rukolę opłukać, osuszyć na sitku. Następnie wrzucić ją do kielicha blendera, dodać orzeszki pinii (lub ziarna słonecznika bądź inne składniki wymienione wyżej), 2 łyżki startego parmezanu, obrany ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju). Całość zblendować na jednolitą masę. Na koniec doprawić pesto do smaku za pomocą soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  2. Pesto można podawać na ciepło z makaronem, wykorzystać go jako pastę na grzanki zapiekane bądź jako nadzienie do roladek mięsnych. Smacznego!
pesto z rukolą
pesto z rukoli do makaronu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.