Mięso mielone zazwyczaj kojarzy nam się z kotlecikami czy słynnym sosem podawanym z makaronem. Jednak w Naszym domu od jakiegoś czasu staramy się ograniczać smażone potrawy i pierwszą alternatywą okazała się właśnie ta pieczeń rzymska. Propozycja zarówno na obiad, jak i na kolacje czy spotkania z przyjaciółmi. Smakuje pysznie na ciepło przy ziemniakach oraz na zimno z kromką pieczywa, sosem chrzanowym i domowym ogórkiem małosolnym. Wypróbujcie i oceńcie sami 🙂
Pieczeń Rzymska – Składniki na 2 blaszki keksowe :
- 1 kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 4 łyżki tartej bułki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- pół pora (dałam zieloną część)
- natka pietruszki
- 2 marchewki starte na tarce na średnich oczkach
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka (w tym 2 ugotowane na twardo)
- ser (wedle uznania)
Pieczeń Rzymska- Wykonanie:
1.Por oraz pietruszkę siekam na drobne kawałki. Marchewkę ścieram na tarce do warzyw o średnich oczkach.
2. Do miski wrzucam mięso, doprawiam solą, pieprzem i papryką , następnie dodaję jajka i tartą bułkę.
3. Dokładnie mieszam zawartość miski, po czym dodaję por, marchewkę, pietruszkę, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek keksowych , przekładam połowę masy mięsnej (z podanych składników otrzymamy 2 blaszki), następnie wykładam dodatkami.
(Na jednej pieczeni wyłożyłam jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połowę oraz kilka porwanych plasterków sera Edam, zaś druga nadziana będzie serem ziołowym. )
5. Na wierzch wykładamy drugą połowę mięsa tak aby pokryć nadzienie i „przyklepujemy” dłonią.
6. Pieczeń wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 45 min.
SMACZNEGO
Idealne proporcje dla dużej keksowki 36/12 super przepis. Polecam jescze ser na górę ?
Tak, czasami daje ser a czasami boczek ?
Będziemy próbować na święta 😀
polecam i na ciepło i na zimno 🙂 czekamy na recenzje 🙂
A piekarnik termoobieg? Czy góra dół?
Góra dół bez termoobiegu. Można go włączyć pod koniec kiedy pieczeń puści za dużo ” soku” żeby przyrumienić.
Witam. Jakie rozmiary blaszek?
Moje mają 12/30cm, to taka mała keksówka.