Pieczeń Rzymska

pieczeń rzymska

Mięso mielone zazwyczaj kojarzy nam się z kotlecikami czy słynnym sosem podawanym z makaronem. Jednak w Naszym domu od jakiegoś czasu staramy się ograniczać smażone potrawy i pierwszą alternatywą okazała się właśnie ta pieczeń rzymska. Propozycja zarówno na obiad, jak i na kolacje czy spotkania z przyjaciółmi. Smakuje pysznie na ciepło przy ziemniakach oraz na zimno z kromką pieczywa, sosem chrzanowym i domowym ogórkiem małosolnym. Wypróbujcie i oceńcie sami 🙂

Pieczeń Rzymska – Składniki na 2 blaszki keksowe :

  • 1 kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 łyżki tartej bułki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • pół pora (dałam zieloną część)
  • natka pietruszki
  • 2 marchewki starte na tarce na średnich oczkach
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka (w tym 2 ugotowane na twardo)
  • ser (wedle uznania)

Pieczeń Rzymska- Wykonanie:

1.Por oraz pietruszkę siekam na drobne kawałki. Marchewkę ścieram na tarce do warzyw o średnich oczkach.

Pieczeń rzymska składniki

2. Do miski wrzucam mięso, doprawiam solą, pieprzem i papryką , następnie dodaję jajka i tartą bułkę.

pieczeń rzymska przyprawy

3. Dokładnie mieszam zawartość miski, po czym dodaję por, marchewkę, pietruszkę, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek keksowych , przekładam połowę masy mięsnej (z podanych składników otrzymamy 2 blaszki), następnie wykładam dodatkami.

(Na jednej pieczeni wyłożyłam jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połowę oraz kilka porwanych plasterków sera Edam, zaś druga nadziana będzie serem ziołowym. )

pieczeń nadzienie

5. Na wierzch wykładamy drugą połowę mięsa tak aby pokryć nadzienie i „przyklepujemy” dłonią.

pieczeń rzymska

6. Pieczeń wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 45 min.

SMACZNEGO

8 myśli w temacie “Pieczeń Rzymska”

    1. Góra dół bez termoobiegu. Można go włączyć pod koniec kiedy pieczeń puści za dużo ” soku” żeby przyrumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *