Quiche z porem

Quiche to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Robi się je nieziemsko łatwo a nadzienie tak naprawdę zależy od tego co mamy w lodówce. Podstawy są zawsze takie same czyli kruche ciasto które przygotowuje zawsze tak samo i masa jajeczna (proporcja na 1 litr śmietany używamy 7 jajek). Dzisiaj prosta tarta warzywna z porem, mmmmm pychotka, smakuje i na zimno i na ciepło!

quiche z porem

Quiche z porem

Co nam będzie potrzebne do wykonania tarty warzywnej z porem?

  • 1 por
  • 2 papryki spiczaste
  • 2 czerwone cebule
  • 5 – 6 dużych pieczarek
  • 3 jajka
  • 350 ml śmietany 36 %

Ciasto:

  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Quiche z porem

W jaki sposób przygotować kisz warzywny?

Składniki na ciasto zagniatamy. Przy robieniu ciasta kruchego należy pamiętać aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo gdyż będzie za twarde po upieczeniu. Najlepiej posiekać masło nożem na mniejsze kawałki i zacząć wyrabiać ciasto. W momencie kiedy widzimy, że masło roztapia się pod wpływem ciepła z rąk, przekładamy je do lodówki i wyrabiamy po pewnym czasie. Ja używam do tego robota kuchennego z założonym ostrzem a potem kontynuuje ręcznie. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy dno i brzegi ciastem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie nakłuwamy widelcem i przykrywamy pergaminem, na to wykładamy suche nasiona aby obciążyć ciasto. Pieczemy 20 minut pod obciążeniem i później jeszcze 10 bez obciążenia.

Pora kroimy w półksiężyce, cebulę w piórka, a paprykę i pieczarki w cienkie paseczki. Wszystko podsmażamy razem na patelni do momentu aż warzywa będą miękkie. Nadmiar płynów odcedzamy. Wykładamy warzywa na ciasto. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną. Solimy, pieprzymy, doprawiamy sporą ilością oregano i słodkiej papryki. Wylewamy powoli na warzywa. Całość pieczemy 30 – 40 minut w 180 stopniach. Ja sprawdzam swoją quiche poruszając lekko formą gdy jest w piekarniku. Środek powinien być lekko sprężysty, wtedy wiemy, że quiche jest gotowe i nie jest przepieczone. Smacznego!

Kisz to zdecydowanie moje ulubione danie obiadowe. Jest idealne na tak zwane czyszczenie lodówki, gdyż można je przyrządzić na wiele sposobów. Moje inne porpozycje to tarta z boczkiem i pieczarkami lub quiche z cukinią i boczkiem. Prawda, że jest to dość wszechstronne danie?

Jedna myśl w temacie “Quiche z porem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.