Jeśli nigdy nie lubiliście tuńczyka z puszki, to mamy dla Was super przepis, dzięki któremu zmienicie szybko zdanie! Jest to ryżowa sałatka z tuńczykiem, która znika ze stołu w mgnieniu oka 😉 Sami osobiście przygotowujemy ją bardzo często jako drugie śniadanie do pracy, co nie oznacza, że nie sprawdzi się również na wielu imprezach! Zatem do garów!
Składniki na ryżową sałatkę z tuńczykiem:
- 1 mała cebula
- 100 g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w oliwie (po odsączeniu około 125 g)
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z tuńczykiem – Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przepłukujemy go zimną wodą i zostawiamy do ostudzenia.
- W następnym kroku przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miseczki.
- Do wcześniej przygotowanych składników dodajemy ugotowany na sypko ryż. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W kolejnym kroku dodajemy musztardę oraz majonez (jeśli lubicie więcej musztardy lub majonezu, to śmiało dodajcie według własnego uznania). Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i naszą sałatkę umieszczamy w lodówce (najlepiej na całą noc) aby smaki się przegryzły. Smacznego!