Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Ryżowa sałatka z tuńczykiem - główne zdjęcie

Jeśli nigdy nie lubiliście tuńczyka z puszki, to mamy dla Was super przepis, dzięki któremu zmienicie szybko zdanie! Jest to ryżowa sałatka z tuńczykiem, która znika ze stołu w mgnieniu oka 😉 Sami osobiście przygotowujemy ją bardzo często jako drugie śniadanie do pracy, co nie oznacza, że nie sprawdzi się również na wielu imprezach! Zatem do garów!

Składniki na ryżową sałatkę z tuńczykiem:

  • 1 mała cebula
  • 100 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (po odsączeniu około 125 g)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Sałatka ryżowa z tuńczykiem – Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przepłukujemy go zimną wodą i zostawiamy do ostudzenia.
  2. W następnym kroku przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miseczki.
  3. Do wcześniej przygotowanych składników dodajemy ugotowany na sypko ryż. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W kolejnym kroku dodajemy musztardę oraz majonez (jeśli lubicie więcej musztardy lub majonezu, to śmiało dodajcie według własnego uznania). Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i naszą sałatkę umieszczamy w lodówce (najlepiej na całą noc) aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Ryżowa sałatka z tuńczykiem - drugie zdjęcie
Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.