Sałatka z brokułami i tortellini

sałatka z brokułami i tortellini

Na sobotni wieczór na kolację zaprosiłam 4 najbliższych znajomych. Szukając inspiracji do pysznego dania, które zasmakuje każdemu znalazłam przepis na sałatkę z brokułami i tortellini. Jest to wariacja na temat jednej z moich ulubionych sałatek z brokułem i serem feta. Sałatka z brokułami i tortellini to bardzo sycące więc może nadawać się również jako śniadanie, obiad czy lunch na wynos do pracy czy szkoły.

W sałatce z brokułami i tortellini oprócz tych głównych dwóch składników znajdują się również ser feta, uprażony słonecznik oraz ukochany przeze mnie i moją rodzinę sos czosnkowy, który jest smacznym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale również innych dań na zimno i ciepło.

Sałatka z brokułami i tortellini – Składniki

  • brokuł średniej wielkości
  • 1 cała paczka makaronu tortellini
  • 1/2 opakowania sera typu feta tłustego bądź półtłustego
  • ziarna słonecznika uprażone na patelni

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego bądź greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży bądź mrożony koperek
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
sałatka z tortellini i brokułem

Sałatka z brokułami i tortellini – Wykonanie

Brokuł dokładnie umyj w zimnej wodzie, pokrój nożem na mniejsze różyczki. Nóżki brokuła należy odciąć, do sałatki wykorzystujemy tylko różyczki. Gotuj przez około 6 minut w lekko osolonej wodzie – maksymalnie pół płaskiej łyżki soli. Pilnuj, by brokuł się nie rozgotował, ponieważ przestanie mieć ładny zielony kolor i będzie niesmaczny.

Makaron tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Makaron powinien być al dente, nie powinien być rozgotowany.

Ser feta pokrój za pomocą ostrego i gorącego noża, dzięki czemu feta będzie miała równe brzegi, nie będzie się rozpadać oraz nie będzie mieć poszarpanych boków.

Słonecznik wysyp na suchą patelnię. Upraż przez około minutę do czasu aż skorupka słonecznika stanie się chrupiąca i zacznie brązowieć.

Przygotuj domowy sos czosnkowy.

Do miseczki włóż jogurt naturalny / jogurt grecki, majonez i dokładnie wymieszaj. Czosnek pokrój na drobne kawałeczki bądź zmiażdż przez praskę, dołóż do miseczki. Wsyp pokrojony na drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.

W płaskiej misce ułóż kolejno brokuł, na wierzch makaron tortellini, na to ser feta. Sałatkę polej sosem czosnkowym. Na sam wierzch posyp wcześniej przygotowany słonecznik.

Sałatka z brokułami i tortellini najsmaczniejsza jest tego samego bądź następnego dnia po wykonaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.