Sałatka z pieczarkami to przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie wypróbować. Jest ona szybka i prosta w wykonaniu, a składniki potrzebne do jej zrobienia znajdziecie praktycznie w każdym sklepie. Jest to także tania sałatka, bez wymyślnym dodatków. Taka sałatka z pieczarkami to super pomysł na sałatkę na Wielkanoc, a nawet sprawdzi się jako sałatka na imprezę. U nas każdy ją uwielbia i znika ze stołu w tempie ekspresowym.
Sałatka z pieczarkami – Składniki:
- 2 jajka
- 1 mała cebulka
- 250 g pieczarek
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 czubate łyżki majonezu (lub więcej wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z pieczarkami:
- Pieczarki oczyścić, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem. Ustawić garnek z pieczarkami na palniku, włączyć gaz i gotować pieczarki pod przykryciem przez około 6 minut.
- Kolejno należy odcedzić pieczarki na durszlaku. Odcedzone pieczarki skropić sokiem z cytryny i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Gdy pieczarki będą już zimne, to należy je osuszyć, najlepiej za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokroić grzyby w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Ogórki konserwowe (lub kiszone) odsączyć z zalewy i również pokroić w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w nie za dużą kostkę.
- Cebulę obrać i bardzo drobniutko posiekać.
- Szczypiorek oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Wedle uznania natkę pietruszki można pominąć, a dodać nieco więcej szczypiorku. Można również użyć świeżego koperku.
- Wszystkie składniki na sałatkę z pieczarkami wrzucić do jednej miski. Dodać majonez oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszać i wstawić sałatkę do lodówki na jakiś czas, najlepiej nie mniej niż 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!