Śledź w śmietanie -Proste i szybkie w wykonaniu danie , które bardzo często gości na stołach podczas różnych uroczystości, czy w dni , w które odmawiamy sobie posiłków mięsnych. Najlepszy w towarzystwie ziemniaków zwanych ” pulkami”. Śledzika w śmietanie znać musi każdy 🙂
Śledzik w śmietanie- Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe (ja użyłam Matjasa)
- 250 ml. słodkiej śmietany 30% (można zrobić wersję z kwaśną 18%)
- pół małej cebuli
- 1 ogórek kiszony
- pół pęczka świeżego koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pieprz świeżo mielony
Śledzik w śmietanie- Wykonanie:
- Śledzie opłukujemy ,zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę ( w zależności od upodobania co do zasolenia ), ja dodatkowo w trakcie wymieniłam wodę dwukrotnie.
- Cebulę, ogórka i jajko kroimy w drobną kostkę,koperek siekamy.
- Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do śmietany z pozostałymi składnikami.
- Mieszamy zawartość miski i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Podajemy najlepiej uprzednio schłodzone w lodowce- polecam w towarzystwie pulek lub świeżego pieczywa 🙂