Śledzik w śmietanie z jajkiem

śledź w śmietanie z jajkiem

Śledź w śmietanie -Proste i szybkie w wykonaniu danie , które bardzo często gości na stołach podczas różnych uroczystości, czy w dni , w które odmawiamy sobie posiłków mięsnych. Najlepszy w towarzystwie ziemniaków zwanych ” pulkami”. Śledzika w śmietanie znać musi każdy 🙂

Śledzik w śmietanie- Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe (ja użyłam Matjasa)
  • 250 ml. słodkiej śmietany 30% (można zrobić wersję z kwaśną 18%)
  • pół małej cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz świeżo mielony
śledź w śmietanie

Śledzik w śmietanie- Wykonanie:

  • Śledzie opłukujemy ,zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę ( w zależności od upodobania co do zasolenia ), ja dodatkowo w trakcie wymieniłam wodę dwukrotnie.
  • Cebulę, ogórka i jajko kroimy w drobną kostkę,koperek siekamy.
  • Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do śmietany z pozostałymi składnikami.
śledź z jajkiem


  • Mieszamy zawartość miski i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • Podajemy najlepiej uprzednio schłodzone w lodowce- polecam w towarzystwie pulek lub świeżego pieczywa 🙂

śledzik w śmietanie z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.