Sos czosnkowy

sos czosnkowy

Sos czosnkowy – czy jest ktoś, kto go nie lubi? My go uwielbiamy. Używamy go zarówno do przekąsek, jak i do sałatek. Czasami zamiast dodatku jogurtu naturalnego stosujemy zamiennie jogurt grecki lub gęstą kwaśną śmietanę i sos wychodzi równie pyszny. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na sos czosnkowy!

Sos czosnkowy – Składniki:

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku wedle uznania)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sos czosnkowy – Wykonanie:

  1. Przygotować większy kubek lub średniej wielkości miseczkę. Wrzucić do niej 3 czubate łyżki majonezu (najlepiej gęstego i dobrej jakości – od niego w dużej mierze zależy gęstość sosu; zbyt rzadki majonez spowoduje, że sos będzie mniej gęsty).
  2. Następnie dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (można użyć też jogurtu greckiego) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą masę.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Zamiast świeżego czosnku można opcjonalnie dodać suszony czosnek do smaku. Dorzucić zioła prowansalskie (lub zioła do sałatek), wymieszać.
  4. Na koniec doprawić sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku.
  5. Odstawić go do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
sos czosnkowy przepis

2 myśli w temacie “Sos czosnkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.