Sos czosnkowy – czy jest ktoś, kto go nie lubi? My go uwielbiamy. Używamy go zarówno do przekąsek, jak i do sałatek. Czasami zamiast dodatku jogurtu naturalnego stosujemy zamiennie jogurt grecki lub gęstą kwaśną śmietanę i sos wychodzi równie pyszny. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na sos czosnkowy!
Sos czosnkowy – Składniki:
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku wedle uznania)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos czosnkowy – Wykonanie:
- Przygotować większy kubek lub średniej wielkości miseczkę. Wrzucić do niej 3 czubate łyżki majonezu (najlepiej gęstego i dobrej jakości – od niego w dużej mierze zależy gęstość sosu; zbyt rzadki majonez spowoduje, że sos będzie mniej gęsty).
- Następnie dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (można użyć też jogurtu greckiego) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą masę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Zamiast świeżego czosnku można opcjonalnie dodać suszony czosnek do smaku. Dorzucić zioła prowansalskie (lub zioła do sałatek), wymieszać.
- Na koniec doprawić sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku.
- Odstawić go do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
3 myśli w temacie “Sos czosnkowy”