Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka to danie wywodzące się z bliskiego wschodu, którego głównymi składnikami są pomidory, cebula i oczywiście jajka. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Szakszukę możemy przygotować zarówno na śniadanie, jak i ciepłą kolację. Moja wersja szakszuki odbiega od tej tradycyjnej, ponieważ dodałam do niej świeży szpinak i mozzarellę. Ważnym elementem podczas przygotowywania tej potrawy jest to, aby jajek nie mieszać. Są one tak jakby gotowane w sosie pomidorowym. Biało powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Ja moją szakszukę ze szpinakiem przygotowałam na obiad i podałam ze świeżym pieczywem,

Szakszuka ze szpinakiem – składniki:

  • 2 jajka
  • 2 spore garści szpinaku (około 100 g)
  • 2 pomidory mięsiste
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • garść świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypiorek do posypania
Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze spinakiem – przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy . Dodajemy pomidory. Dusimy, aż pomidory puszczą sok. Następnie na patelnię przekładamy szpinak, masło i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka. Posypujemy bazylią. Lekko solimy i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę. Przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.