Szakszuka to danie wywodzące się z bliskiego wschodu, którego głównymi składnikami są pomidory, cebula i oczywiście jajka. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Szakszukę możemy przygotować zarówno na śniadanie, jak i ciepłą kolację. Moja wersja szakszuki odbiega od tej tradycyjnej, ponieważ dodałam do niej świeży szpinak i mozzarellę. Ważnym elementem podczas przygotowywania tej potrawy jest to, aby jajek nie mieszać. Są one tak jakby gotowane w sosie pomidorowym. Biało powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Ja moją szakszukę ze szpinakiem przygotowałam na obiad i podałam ze świeżym pieczywem,
Szakszuka ze szpinakiem – składniki:
- 2 jajka
- 2 spore garści szpinaku (około 100 g)
- 2 pomidory mięsiste
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- garść świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 2 łyżki oleju
- szczypiorek do posypania

Szakszuka ze spinakiem – przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy . Dodajemy pomidory. Dusimy, aż pomidory puszczą sok. Następnie na patelnię przekładamy szpinak, masło i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka. Posypujemy bazylią. Lekko solimy i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę. Przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.