Szybkie frytki z marchewki

frytki z marchewki

Frytki z marchewki to przepyszny dodatek do obiadu, kolacji czy jako samodzielny posiłek. Marchewkowe frytki to zdrowy posiłek dla dzieci, jeśli chcemy przemycić warzywa do diety a dzieci na każde surowe i gotowane warzywa mówią”nieeee” ;), bo kto nie lubi frytek? Frytki z marchewki są chrupiące, idealnie wypieczone, do tego mają apetyczny pomarańczowy kolor. Raz je zrobisz i na pewno się zakochasz i będziesz je robić bardzo często!

Frytki z marchewki są bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych jak również dań z dodatkiem pieczonych bądź smażonych ryb. Smakują rewelacyjnie z ketchupem, sosem czosnkowym bądź innym ulubionym sosem.

Frytki z marchewki można zrobić w wersji na słodko posypane cukrem bądź w wersji na ostro posypane chilli czy innym rodzajem ostrej papryki. Jeśli wolimy wersje łagodną posyp marchewki ulubionymi ziołami.

Szybkie frytki z marchewki – Składniki

  • 1/2 kg marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina soli
  • ostra papryka,
  • słodka papryka
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia

Szybkie frytki z marchewki – Wykonanie

Marchewkę umyć dokładnie, obrać ze skóry, następnie ponownie umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w słupki wielkości standardowych frytek.

Przygotowaną marchewkę przełożyć do miski, polać olejem i posypać wybranymi przyprawami. Marchewki należy dokładnie wymieszać w przyprawach i oleju, by na każda marchewka była obtoczona.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce należy poukładać przygotowane frytki obok siebie, tak aby się nie stykały ze sobą. Zbyt gęste poukładanie warzyw na blaszce spowoduje, że część frytek się nie dopiecze i będzie lekko gumowa.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C, wstawić przygotowaną blaszkę, piec około 40 minut do momentu, gdy frytki będą chrupiące i zarumienione. Należy do 10-15 minut przemieszać warzywa na blaszce, by równomiernie się upiekły i nie przywarły do papieru do pieczenia.

Frytki najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych sosów np. pomidorowego, majonezowego bądź czosnkowego.

Daj znać jeśli smakowało!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.