Chrupiące udka pieczone, czyli udka z piekarnika – przepyszne mięsko z kurczaka z chrupiącą skórką i soczystym środeczkiem. Łatwy,szybki i tani obiad, a zarazem jaki smaczny. Najlepsza jest ta chrupiąca skórka posypana majerankiem. Takie udka pieczone to niebo w gębie. U mnie często jest daniem niedzielnym podane z marchewką z groszkiem. Bez wysiłku możecie przygotować taki obiad, podając również z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Wystarczy parę przypraw, a smak taki, że palce lizać !!
Udka pieczone – składniki:
- udka z kurczaka (6-7 sztuk)
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- masło do wysmarowania blaszki
Pieczone udka z piekarnika – wykonanie:
- Udka z kurczaka myjemy. Osuszamy ręczniczkiem papierowym.
- Ze wszystkich składników robimy marynatę.
- Nacieramy mięso i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Przygotowujemy blaszkę. Smarujemy jej dno tłuszczem np.masłem.
- Układamy na blaszce kawałki kurczaka.
- Piec mięso około 50 minut. Otworzyć 2-3 razy piekarnik i polewać mięso tłuszczem, które puszcza i polać wierzch mięsa, w ten sposób robi się chrupiąca i nie wysuszona skórka. Smacznego!