Udka pieczone

udka pieczone

Chrupiące udka pieczone, czyli udka z piekarnika – przepyszne mięsko z kurczaka z chrupiącą skórką i soczystym środeczkiem. Łatwy,szybki i tani obiad, a zarazem jaki smaczny. Najlepsza jest ta chrupiąca skórka posypana majerankiem. Takie udka pieczone to niebo w gębie. U mnie często jest daniem niedzielnym podane z marchewką z groszkiem. Bez wysiłku możecie przygotować taki obiad, podając również  z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Wystarczy parę przypraw, a smak taki, że palce lizać !!

Udka pieczone – składniki:

  • udka z kurczaka (6-7 sztuk)
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • masło do wysmarowania blaszki

Pieczone udka z piekarnika – wykonanie:

  1. Udka z kurczaka myjemy. Osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  2. Ze wszystkich składników robimy marynatę.
  3. Nacieramy mięso i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  4. Przygotowujemy blaszkę. Smarujemy jej dno tłuszczem np.masłem.
  5. Układamy na blaszce kawałki kurczaka.
  6. Piec mięso około 50 minut. Otworzyć 2-3 razy piekarnik i polewać mięso tłuszczem, które puszcza i polać wierzch mięsa, w ten sposób robi się chrupiąca i nie wysuszona skórka. Smacznego!
udka z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.