Jeśli smakuje wam popularna sałatka gyros, to z pewnością zasmakuje Wam zapiekanka gyros! Należy ona do moich ulubionych zapiekanek. W składzie znajdziecie podobne składniki co w sałatce. Jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymaga za wiele czasu. Zatem zapraszam do gotowania!
Składniki na zapiekankę:
- 150 g ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 6 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka ostra
Zapiekanka gyros – Przygotowanie:
- Ryż ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do wystudzenia.
- Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą woda, osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w drobną kosteczkę. Mięso podsmażyć na patelni i przyprawić.
- Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub paski. Kukurydzę odsączamyć z zalewy.
- Majonez i ketchup mieszamy w celu przygotowania sosu.
- Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dnie układamy ryż, a następnie kawałki kurczaka. Na mięso wylewamy połowę sosu i układamy warzywa. Na wierzch zapiekanki wylewamy resztę sosu.
- Zapiekankę posypujemy startym, żółtym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy przez 30 minut. Smacznego!
W którym momencie dodajemy czosnek?
Jest pyszna,ja ryż zastępuję makaronem świderki?