Ten przepis powstał tak nagle, na potrzebę szybkiego w wykonaniu i NIE SMAŻONEGO obiadu. Miałam schab i owy schab wskoczył do naczynia z ziemniakami. Taka oto filozofia. Jeśli lubicie kruche, nie tłuste mięsko ale tym samym syty posiłek, zapraszam na Zapiekankę ziemniaczaną ze schabem. Przepis na około 4 dorosłe porcje, u nas najadło się dwoje rodziców i trójka milusińskich :)-nie zostało nic 🙂
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem – Składniki :
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 250 g schabu
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany (ja użyłam 18 %)
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ok 6 cm pora (biała część)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem – Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, zaś por siekamy.
- Schab kroimy w cieniutkie plastry, oczyszczamy z błonek, delikatnie rozklepujemy a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Majonez mieszamy z śmietaną.
- W naczyniu układamy warstwę ziemniaków (połowę), tak aby plasterki nachodziły na siebie i smarujemy połową sosu. Posypujemy gałką muszkatołową i połową posiekanego pora.

- Na środkowej warstwie wykładamy cieniutkie, przyprawione i rozklepane kawałki schabu, drugą część pora i smarujemy po raz kolejny sosem, zostawiając odrobinę na wierz zapiekanki. Obsypujemy drugą połową łyżeczki gałki muszkatołowej i wykładamy pozostałą część ziemniaków. Na koniec wykładamy resztę mieszanki majonezowo – śmietanowej i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

- Zapiekankę wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę (najlepiej sprawdzić miękkość ziemniaków w trakcie pieczenia).
