Jakiś czas temu przeczytałam w gazecie, że kuchnia polska posiada w swoim menu dużo zup. Coś w tym chyba jest, ponieważ wystarczy zajrzeć do jakiejkolwiek książki kucharskiej i przepisów na zupy jest sporo. Kto z nas nie zna i nie lubi rosołu, barszczu, żurku czy zupy pomidorowej? Wymieniać by tu można bez końca. Jednak w obecnych czasach zupy chyba zeszły na dalszy plan. Chociaż ja gotuję je często, bo tak było w moim domu rodzinnym i wiele przepisów na te dania pochodzi od mojej babci. Jednym z nich jest właśnie przepis na zupę ziemniaczaną. Moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach wieprzowych, ale można je pominąć. Ponadto warzywa do zupy można zetrzeć na tarce, wówczas będzie ona bardziej gęsta.
Zupa ziemniaczana – składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 nieduży por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Zupa ziemniaczana – przygotowanie:
- Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą (około 2 litry). Wstawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
- Pora myjemy, kroimy w półplasterki, dodajemy do gotującej się zupy. Selera, pietruszkę i marchew obieramy, kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka z zupą. Całość gotujemy około 20 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną (około 15-20 minut). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy razem i przekładamy do gotującej się zupy.
- Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Wlewamy powoli szklankę zimnej wody, ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zagotowujemy.
Tak. Bez zasmażki.