Aromatyczna babka czyli banalnie prosty deserek w sam raz do kawy czy herbaty. To klasyczne ucierane ciasto,jednak dodatek jogurtu sprawia, że nie jest sucha a delikatnie wilgotna. Do tego ten rodzaj ciast charakteryzuje się szybkością wykonania. Jedynym warunkiem jest , aby składniki miały temperaturę pokojową. Wielbiciele babek- zapraszam do garów 😉
Babka jogurtowo-pomarańczowa – Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl oleju
- sok z 1 pomarańczy
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1szkl. cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy (można zastąpić wodą)
Babka jogurtowo-pomarańczowa – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka ucieramy z cukrem.
- Do masy jajecznej dodajemy kolejno jogurt, olej, sok z pomarańczy, mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy mikserem na gładką masę. Można dodać również skórkę otartą z pomarańczy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Blaszkę w formie baby smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką (pamiętając o kominie:) ), po czym wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 min.
- Z blaszki wyciągamy po ostygnięciu, przygotowujemy lukier i polewamy babkę . Ozdabiamy wedle uznania 🙂