Babka jogurtowo-pomarańczowa

babka jogurtowa z pomarańczą

Aromatyczna babka czyli banalnie prosty deserek w sam raz do kawy czy herbaty. To klasyczne ucierane ciasto,jednak dodatek jogurtu sprawia, że nie jest sucha a delikatnie wilgotna. Do tego ten rodzaj ciast charakteryzuje się szybkością wykonania. Jedynym warunkiem jest , aby składniki miały temperaturę pokojową. Wielbiciele babek- zapraszam do garów 😉

Babka jogurtowo-pomarańczowa – Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (można zastąpić wodą)

Babka jogurtowo-pomarańczowa – Wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka ucieramy z cukrem.
  • Do masy jajecznej dodajemy kolejno jogurt, olej, sok z pomarańczy, mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy mikserem na gładką masę. Można dodać również skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Blaszkę w formie baby smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką (pamiętając o kominie:) ), po czym wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 min.
  • Z blaszki wyciągamy po ostygnięciu, przygotowujemy lukier i polewamy babkę . Ozdabiamy wedle uznania 🙂
Babka jogurtowo-pomarańczowa
BABKA JOGURTOWA Z POMARAŃCZĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *