Chyba każdy lubi biszkopty, choć nie każdy lubi je piec. Ale ja zostałam obdarowana takim przepisem, który nie zawiódł mnie ani razu. Podzielę się nim z Wami i gwarantuje, że na stałe zapisze się w waszych kulinarnych kajecikach 🙂 Dziś przygotowałam go z kremem na bazie bitej śmietany i masy kajmakowej.
Biszkopt z kremem kajmakowym – Składniki:
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml. śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g serka mascarpone
- czekolada mleczna lub gorzka (wedle uznania)
Biszkopt z kremem kajmakowym- Wykonanie:
- W misie miksera ucieramy całe jajka z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej , oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia.
- Blaszkę o wymiarach 20/30 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wlewamy do formy , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min ( do suchego patyczka).
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości blatu upuszczamy na ziemię 😉
- Masę kajmakową w puszce wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą, dzięki czemu ulegnie rozrzedzeniu i łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
- Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodając serek mascarpone.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy poziomo na pół, smarujemy kajmakiem (pozostawiając około 3 łyżki) oraz 1/3 bitej śmietany,następnie przykrywamy odkrojonym blatem.

- Do pozostałej bitej śmietany dodajemy odłożone wcześniej 3 łyżki kajmaku, mieszamy i nakładamy na wierz biszkopta. Całość obsypujemy startą na tarce lub zbitą tłuczkiem czekoladą-ja użyłam czarnej gorzkiej.


SMACZNEGO