Bułki bez drożdży to pyszne i szybkie bułeczki na sodzie, których wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut! Potem tylko 20-25 minut pieczenia i domowe pieczywo gotowe! Tak więc jeśli szukasz szybkich i prostych bułek bez drożdży na śniadanie lub kolację, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bułki bez drożdży – Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 lekko czubata łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- mak do oprószenia bułek
Przepis na bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu:
- Jogurt musi być w temperaturze pokojowej, ewentualnie można go lekko podgrzać w garnuszku, by się ocieplił.
- Do dużej miski wrzucić mąkę pszenną, sól, cukier i sodę. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać jogurt naturalny i całość dokładnie wymieszać, do połączenia się składników (można mikserem). Ręcę zwilżyć wodą i podzielić ciasto na 8 części. Ręce ponownie zwilżyć i uformować 8 bułeczek.
- Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim poukładać bułki. Porobić nacięcia w bułeczkach, a następnie pędzelkiem przetrzeć je wodą i oprószyć makiem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) i piec bułki na środkowej półce piekarnika, przez ok. 20-25 minut aż się zarumienią z wierzchu.
- Gdy bułki będą już upieczone to należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem. Smacznego!
Bułki niestety nie wyszły zupełnie, ciasto suche, sypkie, niemożliwością było ulepić z tego cokolwiek. Przypuszczam, że czegoś w tym przepisie brakuje.
Odmierzyła Pani dokładnie składniki? 🙂 Nie ma szans, by 330 gramach jogurtu ciasto wyszło sypkie 😉