Chleb pszenny z ryżem

Chleb pszenny z ryżem

Chlebek z ryżem, to najbardziej mięciutki i najbardziej wilgotny chlebek jaki jadłam, oczywiście za sprawą dodanego ryżu. Śmiało nazwę go typowo swojskim pieczywem idealnym do posmarowania domowym dżemikiem albo smalcem z skwarkami. I zapewne nie będziecie w stanie pokroić go na kromki-to chleb , który kroimy w konkretne pajdy. 😉 Zapraszam na Pszenny chleb z ryżem

Chleb pszenny z ryżem- Składniki:

  • 200 g ugotowanego schłodzonego ryżu
  • 500 g mąki (u mnie pszenna typ 450)
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • blaszka keksowa ok.10/30

Chleb pszenny z ryżem – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 min.
  • W tym czasie do mąki wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ryż i zaczyn.
pieczywo z ryżem
  • Wyrabiamy dokładnie ciasto-jest kleiste- następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Kiedy chlebek wyrośnie, wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 min. Kroimy po ostygnięciu.
wilgotny chleb z ryżem
chleb z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.