Chlebek z ryżem, to najbardziej mięciutki i najbardziej wilgotny chlebek jaki jadłam, oczywiście za sprawą dodanego ryżu. Śmiało nazwę go typowo swojskim pieczywem idealnym do posmarowania domowym dżemikiem albo smalcem z skwarkami. I zapewne nie będziecie w stanie pokroić go na kromki-to chleb , który kroimy w konkretne pajdy. 😉 Zapraszam na Pszenny chleb z ryżem
Chleb pszenny z ryżem- Składniki:
- 200 g ugotowanego schłodzonego ryżu
- 500 g mąki (u mnie pszenna typ 450)
- 300 ml letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- blaszka keksowa ok.10/30
Chleb pszenny z ryżem – Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 min.
- W tym czasie do mąki wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ryż i zaczyn.
- Wyrabiamy dokładnie ciasto-jest kleiste- następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
- Kiedy chlebek wyrośnie, wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 min. Kroimy po ostygnięciu.