Ciasto Góra lodowa

ciasto góra lodowa

Ciasto Góra Lodowa to pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem budyniowym i uwieńczone polewą z mleka w proszku. Ciasto Góra Lodowa jest hitem na każdej imprezie i znika z talerzy w mgnieniu oka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki na ciasto Góra Lodowa:

Biszkopt:

  • 6 średniej wielkości jajek
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 150 gramów mąki pszennej tortowej (1 niepełna po brzegi szklanka)
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wody (zagotowanej)

Krem maślany:

  • 625 ml mleka (będzie to 2,5 szklanki o pojemności 250 ml)
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 1 łyżka (z małą górką) mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jajek (średniej wielkości)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • szczypta soli

Polewa z mleka w proszku:

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku (ok. 240 g) + 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów

*moja szklanka jest zawsze o pojemności 250 ml

Przepis na ciasto Góra lodowa:

  1. Najpierw przygotować biszkopt. Na samym początku należy białka jajek oddzielić od żółtek. Kolejno do białek dodać sól i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie wsypywać cukier, cały czas ubijając, do czasu aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Kolejno dodawać stopniowo po jednym żółtku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie żółtko będzie już idealnie wmiksowane w masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Wymieszać całość drewnianą łyżką aż składniki dokładnie się połączą (ale nie mieszać zbyt długo). Gotową masę na biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25-30 minut, do tzw suchego patyczka. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 st. C (grzanie góra-dół). Wymiar blaszki: 24 cm x 28 cm. Po upieczeniu zostawić biszkopt na kilka minut w uchylonym piekarniku,a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Kolejno przekroić biszkopt wzdłuż na 2 blaty ciasta.
  2. W międzyczasie przygotować krem budyniowy. Do garna wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W innym kubeczku wymieszać ze sobą pół szklanki mleka, żółtka, mąkę oraz budynie śmietankowe (do uzyskania jednolitej masy). Do wrzącego mleka wrzucić masę z żółtkami i energicznie mieszać (gotować na małym płomieniu), by nie było grudek. Gotować do czasu aż budyń będzie bardzo gęsty. Odstawić do ostudzenia, pod przykryciem z folii spożywczej, by na powierzchni budyniu nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny, należy zmiksować go mikserem, by był mniej zbity. Miękkie masło zmiksować ze szczyptą soli do czasu uzyskania jasnego puchu (nie miksować zbyt długo, by nie zwarzyć masła). Kolejno do puchu z masła dodawać łyżka po łyżce zimny budyń, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego kremu maślano-budyniowego.
  1. Przygotować poncz do nasączenia blatów biszkoptu. W 150 ml gorącej wody rozpuścić 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Ostudzić. Następnie tak przygotowanym ponczem nasączyć oba blaty biszkoptu – można to zrobić za pomocą pędzelka lub łyżeczki. Do blaszki włożyć 1 blat, nasączyć go, przełożyć połową kremu. Nałożyć drugi blat, nasączyć go i posmarować resztą kremu budyniowego.
  2. Okrągłe biszkopty pokroić na połówki. Każdy biszkopt, przekrojoną częścią do dołu powciskać w krem, tworząc „góry”.
  3. Przygotować polewę z mleka w proszku. W tym celu do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać masło. Podgrzewać i mieszać do czasu aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Następnie zdjąć garnek z płomienia. Do ciepłej masy dodać dwie szklanki mleka w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie tak przygotowaną masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie każdą z mas.
  4. Wierzch ciasta z powciskanymi biszkoptami polać za pomocą łyżki najpierw polewą kakaową. Następnie całość oblać jasną polewą z mleka w proszku. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej podawać ciasto Góra lodowa dopiero na drugi dzień, gdy ciasto się już przegryzie, a biszkopt odpowiednio nasączy. Smacznego!
ciasto góra lodowa przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.