Ciasto makowo budyniowe – Tym ciastem, zapewniam, że zaskoczycie wszystkich… bez wyjątku.
Delikatne i kremowe w smaku zadowoli nawej najwybredniejsze podniebienia.
Ciasto makowe – Składniki:
Spód – Składniki:
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 150 g mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa – Składniki:
- 1 budyń waniliowy taki na 500ml
- 400 ml mleka
- 2 paczki gotowej masy makowej (razem ok. 500 g)
- 1 kubek 200ml Schmandu (gęsta kwaśna śmietana 24% – można inną byleby była gęsta)
Wierzch – Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 kubek 200ml Schmandu
- pasta waniliowa- opcjonalnie
Ciasto makowo budyniowe – Wykonanie:
- Spód: Zagnieść na jednolitą masę, wyłożyć na spód tortownicy ok. 24cm.
- Masa makowa: Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia. Wszystko razem dokładnie połączyć. Wylać na spód. Piec 35 minut w 180 st. C
- Wierzch: Jajka bez oddzielania ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać resztę składników. Wylać na podpieczone ciasto i piec dalej na złoto! Smacznego ?
- Uwaga: masa jest rzadka dlatego po upieczeniu ważne jest by z krojeniem poczekać aż zupełnie ostygnie
Mój budyniomakowiec pływa. Czy jak wystygnie to budyń stężeje? Na razie w trakcie pieczenia poprostu wszystko pływa
Tak, tak ma być. Masa jest rzadka ale potem tężeje i jak widać na fotkach normalnie się kroi.
Straszny problem z tym ciastem 😛 w życiu nie widziałam żeby ludzie mieli tyle problemów z małym budyniomakowcem 😀
👍🤣🤣🤣🤣
cobra-36@wp.p
Czy mase makowa wylac na suriwe ciasto i chwile podpiec ,czy spod podpiec a potem wlac mase makowa i na surowa polac wierzch??
Chodzi o wierzch:mam jajka, cukier puder i śmietanę. Brak tej pasty waniliowej?? Gdzie ją kupić??
Dodaj cukier wanilinowy albo pomin
Teraz jest w biedronce
Pastę waniliową można kupić w Selgrosie, są w małych tubkach ?
Nie trzeba mieć karty każdy może zrobić zakupy
Chodzi o wierzch:mam jajka, cukier puder i śmietanę. Brak tej pasty waniliowej?? Gdzie ją kupić??
Wlasnie siedzi w piecu. Pierwszy raz robie. Uwielbiam makowiec i mam nadzieje ze wyjdzie pyszny. Czytajac inne komentarze jestem w szoku jak ludzie nie umieja czytac przepisu. Ja dalam smietane 18tke z biedronki i mase makowa z puszki i nawet nie taka bardzo slodka. Dziekuje za super przepis. Mam nadzieje ze i smaczny. Pozdrawiam.
Dziękuję Aniu 🙂 mnie też to dziwi 😉 i czekam na dalsze wieści.
Czy zamiast tej śmietany mogę użyć greckiego jogurtu naturalnego?
Nie wiem, próbuj.
O jaką śmietanę chodzi? Pierwsze słyszę o takiej. Ciasto wygląda super ale zaraz mnie zniechęca jak składniki nie wiadomo jakie?
Mozesz uzyc innej byleby byla gesta
intryguje mnie te ciasto, niestety, mam tak, że nie cierpię gotowego maku, jest dla mnie przecukrzony, i śmierdzi nadmiarem aromatu:( Jak można zmodyfikować te ciasto, by użyć zwykły, przemielony mak? Będę wdzięczna za wskazówki.
Przygotuj swój/swoją mase i po sprawie.
To nie piecz skoro nie lubisz. Po co taki komentarz? Po drugie zawsze można samemu przygotować masę makową. Trzeba tylko trochę pomyśleć?
Próbowałam z makiem który mieliłam dwa razy , wychodzi jeszcze lepsze
Gdzie, można kupić tą śmietanę?
Poszukaj zblizona procentowo do tej. Najwazniejsze by byla gesta
witam,
mój wierzch był bardzo rzadki,praktycznie wodnisty. Czy tak ma być? I jak długo pieczemy po wylaniu wierzchu?
Tak, taki ma byc
Piec tak jak w opisie, na złoto
Mam pytanie czy te ciasto studzic w tortownicy czy je wyjac po upieczeniu
Studzic w tortownicy najlepiej przez noc
Czy masa makowa z bakaland może być, taka z bakaliami??
Pewnie jeżeli lubisz bakalie
Czy mają być 2 puszki bo jedna ma 800 gr
Wszystkie informacje są dokładnie zawarte w opisie
Przepraszam bardzo w przepisie jest ogólnie 2 paczki masy makowej a paczki mogą być różne więc trochę pokory
I jest również napisane ok.500g razem
A budyń ma być z cukrem domyślam się.
Nie, masa makowa jest wystarczająco słodka.
Czy do masy makowej dodac oddzielnie te 400 ml mleka? Bo nie bardzo rozumiem
Tak jak jest napisane. Ugotować budyń.
A czy można zasąpić czymś tą śmietanę? Bo nie mogę jej nigdzie dostać
Procentowo nie musi byc taka ale musi byc bardzo gęsta
Kup szczeciniecką 18% gęsta i kwaśna.
Łącznie
Jaka to masa makowa gotowa?
Kupisz w sklepie w puszce lub woreczku
Ładnie pachnie i wyglada ale masa makowa wypływa, jest zbyt rzadka.
Masa makowa jest rzadka przed upieczeniem. A po, tak jak w przypadku serników musi porzadnie ostygnąć, przynajmniej przez całą noc gdy robi się wieczorem. To ciasto robię bardzo często, moi znajomi również i jeszcze nigdy się nie zdarzyło by się rozlewało jeżeli jest zrobione wg.przepisu
Witam ciasto makowe budyń na ile mleka ( 0,5 l czy 3/4 l ) i ta śmietaną 24 % to jaka pojemność ? , Pozdrawiam
Standard na 500ml ugotować w 400. A śmietana również standardowy mały kubek. 200ml
Schmand. Kupowałam w niemcowie. To zwykła kwaśna śmietana, gęsta. Robiłam kiedyś ba niej panna cote i wyszła ?
Dokladnie ?
Przecież wyraźnie w przepisie są proporcje… 200ml