Ciasto makowo budyniowe

ciasto z makiem

Ciasto makowo budyniowe – Tym ciastem, zapewniam, że zaskoczycie wszystkich… bez wyjątku.

Delikatne i kremowe w smaku zadowoli nawej najwybredniejsze podniebienia.

Ciasto makowe – Składniki:

Spód – Składniki:

  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa – Składniki:

  • 1 budyń waniliowy taki na 500ml
  • 400 ml mleka
  • 2 paczki gotowej masy makowej (razem ok. 500 g)
  • 1 kubek 200ml Schmandu (gęsta kwaśna śmietana 24%)

Wierzch – Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 kubek 200ml Schmandu
  • pasta waniliowa- opcjonalnie

Ciasto makowo budyniowe – Wykonanie:

  1. Spód: Zagnieść na jednolitą masę, wyłożyć na spód tortownicy ok. 20 cm lub większa.
  2. Masa makowa: Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia. Wszystko razem dokładnie połączyć. Wylać na spód. Piec 35 minut w 180 st. C
  3. Wierzch: Jajka bez oddzielania ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać resztę składników. Wylać na podpieczone ciasto i piec dalej na złoto! Smacznego 😁
Ciasto makowo budyniowe

23 myśli w temacie “Ciasto makowo budyniowe”

        1. Masa makowa jest rzadka przed upieczeniem. A po, tak jak w przypadku serników musi porzadnie ostygnąć, przynajmniej przez całą noc gdy robi się wieczorem. To ciasto robię bardzo często, moi znajomi również i jeszcze nigdy się nie zdarzyło by się rozlewało jeżeli jest zrobione wg.przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.