Ciasto makowo budyniowe

ciasto z makiem

Ciasto makowo budyniowe – Tym ciastem, zapewniam, że zaskoczycie wszystkich… bez wyjątku.

Delikatne i kremowe w smaku zadowoli nawej najwybredniejsze podniebienia.

Ciasto makowe – Składniki:

Spód – Składniki:

  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa – Składniki:

  • 1 budyń waniliowy taki na 500ml
  • 400 ml mleka
  • 2 paczki gotowej masy makowej (razem ok. 500 g)
  • 1 kubek 200ml Schmandu (gęsta kwaśna śmietana 24% – można inną byleby była gęsta)

Wierzch – Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 kubek 200ml Schmandu
  • pasta waniliowa- opcjonalnie

Ciasto makowo budyniowe – Wykonanie:

  1. Spód: Zagnieść na jednolitą masę, wyłożyć na spód tortownicy ok. 20 cm lub większa.
  2. Masa makowa: Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia. Wszystko razem dokładnie połączyć. Wylać na spód. Piec 35 minut w 180 st. C
  3. Wierzch: Jajka bez oddzielania ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać resztę składników. Wylać na podpieczone ciasto i piec dalej na złoto! Smacznego 😁
Ciasto makowo budyniowe

48 myśli w temacie “Ciasto makowo budyniowe”

  1. Cała piana z białek wylana na gorące ciasto wsiąkła w nie. Też dobre, ale chyba nie o ten efekt chodziło. Co zrobiłam nie tak ? Spód wyszedł z zakalcem.

    1. Nie wiem co zrobiłaś źle. Robiłam to ciasto już dziesiątki razy i nigdy się nic takiego nie wydarzyło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko to, że nie wsiąkło (bo to jest po prostu niemożliwe) tylko ściekło na dół.
      Co do spodu, jeżeli wyszedł zakalec to znaczy, że niedopieczone.

      1. No zle się wyraziłam. Ścieków.. tez się upiekło ale trochę to nie tak miało być. Wylalam na gorące zaraz po otwarciu piekarnika i wsiąkło i spłynęło. Moze za mało sztywne….co radzisz na zakalec ? Dłużej piec ?

  2. cobra-36@wp.p
    Czy mase makowa wylac na suriwe ciasto i chwile podpiec ,czy spod podpiec a potem wlac mase makowa i na surowa polac wierzch??

  3. Wlasnie siedzi w piecu. Pierwszy raz robie. Uwielbiam makowiec i mam nadzieje ze wyjdzie pyszny. Czytajac inne komentarze jestem w szoku jak ludzie nie umieja czytac przepisu. Ja dalam smietane 18tke z biedronki i mase makowa z puszki i nawet nie taka bardzo slodka. Dziekuje za super przepis. Mam nadzieje ze i smaczny. Pozdrawiam.

  4. O jaką śmietanę chodzi? Pierwsze słyszę o takiej. Ciasto wygląda super ale zaraz mnie zniechęca jak składniki nie wiadomo jakie🧐

  5. intryguje mnie te ciasto, niestety, mam tak, że nie cierpię gotowego maku, jest dla mnie przecukrzony, i śmierdzi nadmiarem aromatu:( Jak można zmodyfikować te ciasto, by użyć zwykły, przemielony mak? Będę wdzięczna za wskazówki.

    1. To nie piecz skoro nie lubisz. Po co taki komentarz? Po drugie zawsze można samemu przygotować masę makową. Trzeba tylko trochę pomyśleć?

        1. Masa makowa jest rzadka przed upieczeniem. A po, tak jak w przypadku serników musi porzadnie ostygnąć, przynajmniej przez całą noc gdy robi się wieczorem. To ciasto robię bardzo często, moi znajomi również i jeszcze nigdy się nie zdarzyło by się rozlewało jeżeli jest zrobione wg.przepisu

  6. Witam ciasto makowe budyń na ile mleka ( 0,5 l czy 3/4 l ) i ta śmietaną 24 % to jaka pojemność ? , Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.