Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Z urlopu w Polsce przywiozłam pełno śliwek węgierek z ogórdka mojej mamy. Jednak jakoś aby zrobić powidła nie miałam ochoty, więc trzeba było je przerobić na coś innego, Jednak standardowe ciasto z owocami nie wydawało mi się kuszące. Aż pojawiła się myśl, że przecież połączenie śliwek z czekoladą byłoby idealne. Jednak żeby było jeszcze ciekawiej to dodałam wiórek kokosowych aby coś nam lekko chrupało. Mój mąż stwierdził, że czekoladowe ciasto ze śliwkami jest przepyszne, więc polecam koniecznie wypróbować ten przepis.

Potrzebne składniki:

  • 150 g masła
  • 170 g mąki
  • 100 g czekolady
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • miseczka śliwek węgierek

Czekoladowe ciasto z śliwkami wykonanie:

Na samym początku masło, czekoladę, kakao, mleko i cukier należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu, nie zapominając o tym aby mieszać dość często. Następnie całość pozostawiamy do ostygnięcia.
W kolejnym etapie gdy masa jest już wystudzona należy dodać jajka, przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub rózgi, nie ubijamy mikserem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki 20×20 cm. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki, układamy środkiem do góry na wierzchu ciasta, lekko je wgniatając w masę. Na wierzch układamy śliwki. Czekoladowe ciasto ze śliwkami pieczemy 50 minut w 180 stopniach

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jeżeli spodobał wam się ten przepis i tak jak ja jesteście fanami czekolady to koniecznie spróbujcie przepisu na przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto z kaszy manny lub jeżeli macie ochotę na kremowy deser to idealnie sprawdzi się przepis na mus czekoladowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.