Przyznam się, zdarza mi się używać kostek rosołowych, a raczej zdarzało, gdyż zrobiłam swoje, domowe bez ulepszaczy. I muszę przyznać, że całkiem dobrze się spisują, trochę pracy przy nich jest, ale teraz mam przynajmniej spokój na kilka nadchodzących tygodni, bo często robię risotto, albo kaszotto a podstawą właśnie jest dobry bulion, więc dobre domowe kostki rosołowe spisują się tu idealnie 😉
Domowe kostki rosołowe składniki
- 3 duże udka z kurczaka
- 3 duże marchewki
- 1 duży por
- 1 duży korzeń selera
- 2 duże cebule
- garść grzybów mun
- 3 papryczki chili
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka jałowca
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki stołowe soli himalajskiej
Domowe kostki rosołowe wykonanie
Kurczaka dokładnie myjemy zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu zbierając szumowiny. Kolejno myjemy warzywa, kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Następnie grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok, a przyprawy mielimy na drobny pył w moździerzu lub młynku elektrycznym, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Dusimy przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy kurczak już jest ugotowany wyjmujemy go z wywaru, dodajemy warzywa, grzyby mun, papryczki chili i gotujemy aż warzywa będą miękkie i wywar się trochę zredukuje. Następnie całość pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejno wszystko, poza mięsem, które możemy wykorzystać do czegoś innego, blendujemy na gładki krem, powinna wyjść bardzo gęsta pasta.
Następnie mrozimy w plastikowych pojemnikach na kostki do lodu. Z tego przepisu wychodzi dość spora ilość kostek, ale lepiej zrobić raz na jakiś czas większą ilość. W zależności od tego jakie wielkie mamy pojemniczki na lód to jedna kostka odpowiada 1/2 – 1 szklanki bulionu. Wystarczy zalać wrzątkiem.
Takie kostki rosołwe idealnie nadają się do wielu potraw, na przykład risotto, wszelkiego rodzaju makarony albo kaszotto. Poniżej podaję kilka przepisów w których możemy wykorzystać takie kostki (1 – 2 takie kostki to 1/2 szklanki bulionu, w zależności od tego jakie duże je zrobimy)
Jedna myśl w temacie “Domowe kostki rosołowe”