Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe

Przyznam się, zdarza mi się używać kostek rosołowych, a raczej zdarzało, gdyż zrobiłam swoje, domowe bez ulepszaczy. I muszę przyznać, że całkiem dobrze się spisują, trochę pracy przy nich jest, ale teraz mam przynajmniej spokój na kilka nadchodzących tygodni, bo często robię risotto, albo kaszotto a podstawą właśnie jest dobry bulion, więc dobre domowe kostki rosołowe spisują się tu idealnie 😉

Domowe kostki rosołowe składniki

  • 3 duże udka z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duży por
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 duże cebule
  • garść grzybów mun
  • 3 papryczki chili
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka jałowca
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki stołowe soli himalajskiej

Domowe kostki rosołowe wykonanie

Kurczaka dokładnie myjemy zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu zbierając szumowiny. Kolejno myjemy warzywa, kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Następnie grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok, a przyprawy mielimy na drobny pył w moździerzu lub młynku elektrycznym, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Dusimy przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy kurczak już jest ugotowany wyjmujemy go z wywaru, dodajemy warzywa, grzyby mun, papryczki chili i gotujemy aż warzywa będą miękkie i wywar się trochę zredukuje. Następnie całość pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejno wszystko, poza mięsem, które możemy wykorzystać do czegoś innego, blendujemy na gładki krem, powinna wyjść bardzo gęsta pasta. 

Następnie mrozimy w plastikowych pojemnikach na kostki do lodu. Z tego przepisu wychodzi dość spora ilość kostek, ale lepiej zrobić raz na jakiś czas większą ilość. W zależności od tego jakie wielkie mamy pojemniczki na lód to jedna kostka odpowiada 1/2 – 1 szklanki bulionu. Wystarczy zalać wrzątkiem. 

kostki rosołowe przepis
Domowe kostki rosołowe

Takie kostki rosołwe idealnie nadają się do wielu potraw, na przykład risotto, wszelkiego rodzaju makarony albo kaszotto. Poniżej podaję kilka przepisów w których możemy wykorzystać takie kostki (1 – 2 takie kostki to 1/2 szklanki bulionu, w zależności od tego jakie duże je zrobimy)

Jedna myśl w temacie “Domowe kostki rosołowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *