Pyszna i pachnąca drożdżówka z budyniem z dodatkiem lekko kwaśnych owoców i chrupiącej kruszonki. Ciacho w sam raz na podwieczorek, z którego najbardziej zadowolone będą dzieciaczki;). Wypróbujcie 🙂

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką – Składniki:
- 25 g drożdży
- 1/4 szkl cukru +1 łyżeczka do zaczynu
- 130 ml letniego mleka
- 2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do zaczynu
- 50 g oleju
- 2 duże jajka (L)
- 2 budynie waniliowe+750ml mleka+4 łyżki cukru (masa budyniowa)
- owoce (ja użyłam mieszanki mrożonej)
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl cukru
Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką – Wykonanie:
- Przygotowujemy zaczyn: w 80 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jaja, olej , zaczyn oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

- W tym czasie przygotowujemy masę budyniową: w szklance mleka rozpuszczamy budynie z dodatkiem 4 łyżek cukru i dodajemy do gotującego się pozostałego mleka, energicznie mieszając.
- Blaszkę o wymiarach 20/30 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mieszamy składniki na kruszonkę .
- Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i układamy w blaszce (ciasto jest ciągnące), na wierzch wykładamy budyń, następnie owoce i całość posypujemy kruszonką.

- Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu, góra-dół przez około 45 min.

Dziś piekę, jesteś Pati dla mnie inspiracją.
Niezmiernie mi miło :*