Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką

Pyszna i pachnąca drożdżówka z budyniem z dodatkiem lekko kwaśnych owoców i chrupiącej kruszonki. Ciacho w sam raz na podwieczorek, z którego najbardziej zadowolone będą dzieciaczki;). Wypróbujcie 🙂

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką – Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 1/4 szkl cukru +1 łyżeczka do zaczynu
  • 130 ml letniego mleka
  • 2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do zaczynu
  • 50 g oleju
  • 2 duże jajka (L)
  • 2 budynie waniliowe+750ml mleka+4 łyżki cukru (masa budyniowa)
  • owoce (ja użyłam mieszanki mrożonej)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl cukru

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką – Wykonanie:

  • Przygotowujemy zaczyn: w 80 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jaja, olej , zaczyn oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową: w szklance mleka rozpuszczamy budynie z dodatkiem 4 łyżek cukru i dodajemy do gotującego się pozostałego mleka, energicznie mieszając.
  • Blaszkę o wymiarach 20/30 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mieszamy składniki na kruszonkę .
  • Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i układamy w blaszce (ciasto jest ciągnące), na wierzch wykładamy budyń, następnie owoce i całość posypujemy kruszonką.
Drożdżówka z owocami
  • Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu, góra-dół przez około 45 min.
Drożdżówka z budyniem

2 myśli w temacie “Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *