Zdarza Wam się kombinować? Mi owszem. Na potrzebę wykorzystania zalegających składników takich jak otwarte drożdże, uprażony do weekendowego ciasta kokos czy dojrzałe już jabłka, powstała drożdżówka, której pełny przepis znajdziecie tutaj : Drożdżówka sypana. A dziś zapraszam Was na skróconą wersję z kokosem 🙂
Drożdżówka z kokosem i jabłkami – Składniki:
- 50 g drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1/3 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- mała szczypta soli
- 2 małe jabłka
- 1/2 szkl. kokosu
Kruszonka:
- 50g. masła
- 1/2 szkl. mąi
- 1/4 szkl. cukru
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Drożdżówka z kokosem i jabłkami – Wykonanie:
- W misce układamy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, delikatnie podgrzane mleko, przesianą mąkę i sól.
- Odstawiamy bez mieszania na około godzinkę do czasu gdy drożdże zaczną pracować.
- Jabłka obieramy i kroimy w księżyce lub kostkę oraz ugniatamy kruszonkę.
- Ciasto mieszamy mikserem i przekładamy do blaszki o wymiarach 10/30 cm. wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
- Na wierzch drożdżówki wykładamy pokrojone jabłko, posypujemy kokosem a następnie kruszonką.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 min.
- Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim upieczoną drożdżówkę 🙂
SMACZNEGO
uwielbiam drożdżówki; fajny pomysł z dodatkiem kokosu
Warto kombinować na sprawdzonych przepisach ?