Gofry budyniowe – to zachcianka mojego Męża, jako pomysł na słodki obiad. Te śmietankowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem. Są pyszne i chrupiące. Zachęcam do wypróbowania ich jeszcze dziś. Gorąco polecam! 🙂
Gofry często pojawiają się w naszym domu. Lubimy te tradycyjne, wykonane jedynie na mące pszennej, ale często staramy się nieco je urozmaicać, tak jak w tym przypadku poniżej. W tej wersji do mąki pszennej dodaliśmy budyniowego proszku, dzięki czemu gofry zyskały na chrupkości, pięknym zapachu i śmietankowym smaku.
Gofry budyniowe – Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru, opakowanie 40 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru zwykłego
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 3 łyżki oleju
- opcjonalnie: bita śmietana, dżem, owoce (u nas truskawki)
*szklanka = 250ml

Przepis na gofry budyniowe:
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej, mleko, przesianą mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy w proszku, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek. Opcjonalnie zamiast budyniu śmietankowego można użyć innego budyniu, o swoim ulubionym smaku.
- Rozgrzać porządnie gofrownicę, posmarować olejem w razie potrzeby, nakładać porcję ciasta i smażyć gofry na rumiano.
- Upieczone gofry budyniowe ostudzić na kratce, by nieco odparowały i pozostały chrupiące. Podawać np. z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem. Z podanych wyżej składników wyszło mi 7 dużych, prostokątnych gofrów. Smacznego!
