Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a

Jajecznica

Niby jajecznicę każdy potrafi robić, niby nie jest to jakieś skomplikowane, ale jednak mi jakoś do tej pory średnio wychodziła. Dlatego postanowiłam poszukać w internecie sposobu na pyszną jajecznicę i natrafiłam na przepis Gordona Ramsay’a. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem wychodziła pycha.

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a składniki

  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany creme fraiche
  • szczypiorek

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a wykonanie:

Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy jajka powoli zaczną przywierać do brzegów to zdejmujemy rondel z ognia ciągle mieszając. Po około 30 sekundach kładziemy rondel na palniku, nie zapominając mieszać. Gordon Ramsay robi tak kilkukrotnie, z tego względu, że sam rondel jest również ciepły i się nagrzewa i dlatego jajka również się ścinają jak rondel jest zdjęty z ognia, wtedy mamy większą kontrolę nad temperaturą i konsystencją jajecznicy. Czynność te powtórzyć około 4 razy, za każdym razem gdy jajka zbyt szybko zaczną się ścinać należy zdjąć rondel z palnika. Gdy jajka zaczną nabierać właściwej konsystencji należy całkowicie zdjąć rondel z ognia. Mieszamy cały czas. Perfekcyjna jecznica ma być kremowa i nie za mocno ścięta. Dodajemy creme fraiche, pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Według Gordona Ramsay’a, jajek nie należy rozbijać wcześniej w miseczce i nie należy ich doprawiać na początku i podczas gotowania gdyż może to doprowadzić do tego, że jajecznica zrobi się wodnista. Smacznego! Mi taka wersja odpowiada chyba najbardziej.

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.