Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a

Jajecznica

Niby jajecznicę każdy potrafi robić, niby nie jest to jakieś skomplikowane, ale jednak mi jakoś do tej pory średnio wychodziła. Dlatego postanowiłam poszukać w internecie sposobu na pyszną jajecznicę i natrafiłam na przepis Gordona Ramsay’a. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem wychodziła pycha.

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a składniki

  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany creme fraiche
  • szczypiorek

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a wykonanie:

Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy jajka powoli zaczną przywierać do brzegów to zdejmujemy rondel z ognia ciągle mieszając. Po około 30 sekundach kładziemy rondel na palniku, nie zapominając mieszać. Gordon Ramsay robi tak kilkukrotnie, z tego względu, że sam rondel jest również ciepły i się nagrzewa i dlatego jajka również się ścinają jak rondel jest zdjęty z ognia, wtedy mamy większą kontrolę nad temperaturą i konsystencją jajecznicy. Czynność te powtórzyć około 4 razy, za każdym razem gdy jajka zbyt szybko zaczną się ścinać należy zdjąć rondel z palnika. Gdy jajka zaczną nabierać właściwej konsystencji należy całkowicie zdjąć rondel z ognia. Mieszamy cały czas. Perfekcyjna jecznica ma być kremowa i nie za mocno ścięta. Dodajemy creme fraiche, pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Według Gordona Ramsay’a, jajek nie należy rozbijać wcześniej w miseczce i nie należy ich doprawiać na początku i podczas gotowania gdyż może to doprowadzić do tego, że jajecznica zrobi się wodnista. Smacznego! Mi taka wersja odpowiada chyba najbardziej.

Jajecznica według przepisu Gordona Ramsay’a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.