Kruche ciasto z budyniem i owocami

kruche ciasto z brzoskwiniami

Ciasto kruche to mój ulubiony rodzaj ciast, a ten konkretny przepis najbardziej przypadł do gustu mojemu przedszkolakowi -zapewne za sprawą budyniu ;). I choć trzeba przy cieście kruchym użyć rąk do gniecenia- pobrudzić się troszkę, to mimo wszystko przygotowuję go od czasu do czasu bo jest naprawdę smaczne. Ja użyłam jako dodatku brzoskwiń z puszki, ale można dodać świeże lub też inne owoce np. maliny czy wiśnie. Koniecznie wypróbujcie 😉

Kruche ciasto z budyniem i owocami – Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • mała puszka brzoskwiń (opcjonalnie)
  • blaszka 20/30 cm

Kruche ciasto z budyniem i owocami – Wykonanie:

  • Mąkę i proszek przesiewamy do miski i dodajemy jajka, masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy-dokładnie wyrabiamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min (lub zamrażarki na 15 min).
  • W szklance mleka rozpuszczamy budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, następnie dolewamy do pozostałego gotującego się mleka energicznie mieszając.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Spód blaszki wyklejamy częścią większą (jeśli jest dobrze schłodzone , można zetrzeć na tarce), nakładamy budyń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i wykładamy pozostałą (mniejszą) częścią ciasta.
ciasto kruche
ciasto z brzoskwiniami
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  • Ciasto pieczemy około 45 min. Schłodzone oprószamy cukrem pudrem.
ciasto kruche z owocami

4 myśli w temacie “Kruche ciasto z budyniem i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.