Ciasto kruche to mój ulubiony rodzaj ciast, a ten konkretny przepis najbardziej przypadł do gustu mojemu przedszkolakowi -zapewne za sprawą budyniu ;). I choć trzeba przy cieście kruchym użyć rąk do gniecenia- pobrudzić się troszkę, to mimo wszystko przygotowuję go od czasu do czasu bo jest naprawdę smaczne. Ja użyłam jako dodatku brzoskwiń z puszki, ale można dodać świeże lub też inne owoce np. maliny czy wiśnie. Koniecznie wypróbujcie 😉
Kruche ciasto z budyniem i owocami – Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 szkl cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru
- mała puszka brzoskwiń (opcjonalnie)
- blaszka 20/30 cm
Kruche ciasto z budyniem i owocami – Wykonanie:
- Mąkę i proszek przesiewamy do miski i dodajemy jajka, masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy-dokładnie wyrabiamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min (lub zamrażarki na 15 min).
- W szklance mleka rozpuszczamy budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, następnie dolewamy do pozostałego gotującego się mleka energicznie mieszając.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Spód blaszki wyklejamy częścią większą (jeśli jest dobrze schłodzone , można zetrzeć na tarce), nakładamy budyń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i wykładamy pozostałą (mniejszą) częścią ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Ciasto pieczemy około 45 min. Schłodzone oprószamy cukrem pudrem.
Wyszło bardzo dobre. Polecam.
dziękujemy z opinie 🙂
Wygląda pysznie ??
Mówi się, że najpierw jemy wzrokiem 🙂