Kurczak w sosie porowym

Filet z kurczaka zawsze mam w lodówce. Jest to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej dlatego świetnie nadaje się na przygotowanie szybkiego obiadu. Dzisiaj zrobiłam pyszny sos porowo-śmietanowy z dodatkiem filetu z kurczaka. Danie to jest bardzo proste, a do jego przygotowania nie potrzebujemy dużej ilości składników. Filet z kurczaka w sosie porowym doskonale smakuje z makaronem lub ryżem.

Kurczak w sosie porowym – składniki:

  • około 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 por (około 200 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
Kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym – przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, usuwamy błonki, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Nacieramy obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miseczki.
  4. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojonego pora. Doprawiamy solą. Dusimy około 3 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy podsmażone mięso. Doprawiamy pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.