Meksykańskie naleśniki

naleśniki

Meksykańskie naleśniki to łatwe w wykonaniu danie, którego jedyną chyba trudnością jest usmażenie naleśników. Ważne aby naleśniki których użyjemy było plastyczne czyli smażymy je dość blado i przed zawijaniem zostawiamy do ostygnięcia. Danie to również idealnie nadaje się do pudełka aby zabrać ze sobą na lunch do pracy, gdyż można je łatwo odgrzać. Robi się je bardzo szybko co wcale nie umniejsza walorom smakowym.

Meksykańskie naleśniki składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 150 g pieczarek
  • 100 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 10 naleśników
Meksykańskie naleśniki wykonanie:

Mięso mielone smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki i por pokrojone w paski i fasolę. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mięso i całość dokładnie mieszamy. Zawijamy farsz w uprzednio usmażone naleśniki, pamiętajmy aby były one zimne i usmażone na blado, wtedy będzie się je lepiej zawijało, układamy je w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. Można nasze naleśniki meksykańskie posypać tartym serem, lub pokruszoną mozzarellą, jednak ja wolałam wersję bez, wiadomo ser to dodatkowe kalorie. 

Standardowe nadzienie do naleśników to oczywiście kapusta kiszona i grzyby. Zapraszam was na mój sprawdzony przepis na krokiety, u nas robione nie tylko na Święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.