W tradycyjnych gołąbkach najbardziej lubimy sam farsz. Ba! A nawet zdarza się tak, że kapustę zwyczajnie wyrzucamy. Jednakże w oszukanych gołąbkach nie mamy tego problemu! Wszystko tworzy idealną całość! Nie ma żadnego odwijania, takiego gołąbka się po prostu od razu zjada 😉 Zatem przepis na oszukane gołąbki przypadnie każdemu, kto ma takie rozterki jak my 😉 Smacznego!
Składniki na oszukane gołąbki – z piekarnika:
- 200 g ryżu
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1/2 kapusty pekińskiej
- około 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek
- dodatkowo bułka tarta do obtoczenia gołąbków
Składniki na sos:
- 190 g przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 18%
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie oszukanych gołąbków – z piekarnika:
- Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W misce mieszamy mięso mielone z wcześniej ugotowanym ryżem.
- Kapustę dokładnie myjemy. Dzielimy na pół i kroimy ją w drobne paseczki. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor.
- Do mięsa i ryżu wbijamy jajko. Następnie dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Gołąbki doprawiamy przyprawami i dodajemy bułkę tartą.
- Całość wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy średniej wielkości klopsy, na wzór klasycznych gołąbków. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony. Z podanej ilości składników otrzymaliśmy 8 gołąbków.
- Spód naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Układamy na nich wcześniej przygotowane gołąbki. W osobnej misce mieszamy składniki na sos i wlewamy go do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Smacznego!