Oszukane gołąbki – z piekarnika!

oszukane gołąbki główne

W tradycyjnych gołąbkach najbardziej lubimy sam farsz. Ba! A nawet zdarza się tak, że kapustę zwyczajnie wyrzucamy. Jednakże w oszukanych gołąbkach nie mamy tego problemu! Wszystko tworzy idealną całość! Nie ma żadnego odwijania, takiego gołąbka się po prostu od razu zjada 😉 Zatem przepis na oszukane gołąbki przypadnie każdemu, kto ma takie rozterki jak my 😉 Smacznego!

Składniki na oszukane gołąbki – z piekarnika:

  • 200 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • około 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek
  • dodatkowo bułka tarta do obtoczenia gołąbków

Składniki na sos:

  • 190 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie oszukanych gołąbków – z piekarnika:

  1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
  2. W misce mieszamy mięso mielone z wcześniej ugotowanym ryżem.
  3. Kapustę dokładnie myjemy. Dzielimy na pół i kroimy ją w drobne paseczki. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor.
  4. Do mięsa i ryżu wbijamy jajko. Następnie dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Gołąbki doprawiamy przyprawami i dodajemy bułkę tartą.
  5. Całość wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy średniej wielkości klopsy, na wzór klasycznych gołąbków. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony. Z podanej ilości składników otrzymaliśmy 8 gołąbków.
  6. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Układamy na nich wcześniej przygotowane gołąbki. W osobnej misce mieszamy składniki na sos i wlewamy go do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Smacznego!
oszukane gołąbki - drugie zdjęcie
Oszukane gołąbki - trzecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.