Naleśniki to niezaprzeczalnie moje ulubione danie na śniadanie. Przeważnie z twarożkiem i owocami. W tym przypadku z jagodami, odrobiną borówek i siekanymi orzechami laskowymi
Naleśniki – Składniki
- 1 jajko
- 35 g mąki pszennej lub orkiszowej pełoziarnistej
- 75 g mleka
- 1 płaska łyżeczka ksylitolu lub cukru
Nadzienie – Składniki
- 100g miękkiego twarogu lub serka wiejskiego
- 40g mrożonych lub swieżych jagód
- Coś do posłodzenia (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 15 – 20 g swieżych borówek lub jagód
- 10 g siekanych orzechów
Naleśniki -Wykonanie
- Naleśniki : Składniki połączyć, odstawić na kilka minut (w tym czasie przygotować nadzienie) Następnie, patelnie dobrze rozgrzać. W tym przypadku używam małej o średnicy 15cm. Przesmarować oliwą. Wylać porcje ciasta tak by pokryło dno patelni. Smażyć na małym ogniu do ścięcia i dopiero odwracać na drugą stronę.
- Nadzienie : Jagody zblendować. Dodać twarożek i wymieszać. Coś do posłodzenia opcjonalnie i ilość wg.upodobań
- Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym serkiem jagodowym. Złożyć na pół. Posypać borówkami lub jagodami i siekanymi orzechami