Pełnoziarniste naleśniki z serkiem jagodowym

naleśniki pełnoziarniste

Naleśniki to niezaprzeczalnie moje ulubione danie na śniadanie. Przeważnie z twarożkiem i owocami. W tym przypadku z jagodami, odrobiną borówek i siekanymi orzechami laskowymi

Naleśniki – Składniki

  • 1 jajko
  • 35 g mąki pszennej lub orkiszowej pełoziarnistej
  • 75 g mleka
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu lub cukru

Nadzienie – Składniki

  • 100g miękkiego twarogu lub serka wiejskiego
  • 40g mrożonych lub swieżych jagód
  • Coś do posłodzenia (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 15 – 20 g swieżych borówek lub jagód
  • 10 g siekanych orzechów

Naleśniki -Wykonanie

  1. Naleśniki : Składniki połączyć, odstawić na kilka minut (w tym czasie przygotować nadzienie) Następnie, patelnie dobrze rozgrzać. W tym przypadku używam małej o średnicy 15cm. Przesmarować oliwą. Wylać porcje ciasta tak by pokryło dno patelni. Smażyć na małym ogniu do ścięcia i dopiero odwracać na drugą stronę.
  2. Nadzienie : Jagody zblendować. Dodać twarożek i wymieszać. Coś do posłodzenia opcjonalnie i ilość wg.upodobań
  3. Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym serkiem jagodowym. Złożyć na pół. Posypać borówkami lub jagodami i siekanymi orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.