Uwielbiam gdy po domu roznosi się zapach drożdży. Tym razem zapraszam na ciasto drożdżowe, które najlepiej komponuje się z jabłuszkiem lub śliwką węgierką. Czym umilić sobie filiżankę gorącej kawy czy herbaty, jak nie aromatycznym, świeżutkim ciastem drożdżowym z owocami.
Placek drożdżowy z jabłkiem- Składniki:
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- cukier wanilinowy
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 25g. masła (1/4 kostki)
- szczypta soli
- 4 małe jabłka (opcjonalnie śliwki)
Placek drożdżowy z jabłkiem – Wykonanie:
- Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże oraz łyżkę cukru i łyżkę mąki (z odmierzonych porcji). Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 20 min (drożdże zaczną pracować)
- Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy jajko, pozostały cukier i mleko, szczyptę soli, cukier wanilinowy oraz zaczyn.
- Wyrabiamy ciasto , po czym dodajemy ostudzone masło i ponownie wyrabiamy.
- Blaszkę o wymiarach 25/25 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto (jest gęste), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wysypujemy na ciasto jabłka pokrojone w kostkę i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy ok. 50 min (góra-dól ,bez termoobiegu) do suchego patyczka.
kocham drożdżowe ciasta 🙂
My też , a zwłaszcza mój mąż 😉