Nigdy nie przepadaliśmy za cukinią, poważnie. Do momentu kiedy postanowiłam zrobić zdrowszą wersję placków i wykorzystać do tego warzywa takie jak cukinia, papryka, marchewka… Dzieciaki zjadły zanim się obejrzałam, mąż nie wierzył że to z zielonego warzywa a ja…. wiedziałam, że będą gościć u nas częściej. Najmłodsi lubią oczywiście na słodko, z samej cukinii , posypane cukrem. My dzisiaj zajadaliśmy je z wołowym gulaszem. Lekkie, zdrowe, ciekawe i banalnie proste- polecamy 🙂

Placki z cukinii z papryką – Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- pół papryki
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki pszennej
- pół pęczka szczypiorku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Placki z cukinii z papryką- Wykonanie:

- Cukinie obieramy, zcieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy na sicie.
- Do cukinii dodajemy jajko, pół pokrojonej w kostkę papryki, posiekany szczypiorek , sól i mąkę a następnie mieszamy.

- Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- W wersji na słodko posypanej cukrem pomijamy paprykę i szczypior (można dodać startą marchewkę), w wersji wytrawnej mile widziana również cebulka 🙂
SMACZNEGO
