Dzisiaj pomysł na drugie śniadanie i wykorzystanie czerstwych bułeczek. Zdarza Wam się nie dojeść pieczywa a szkoda by się zmarnowało? Wystarczą dwa składniki, które zapewne macie w domu, a smacznie odświeżycie przesuszone pieczywo. Do przepisu nadają się szczególnie chałki lub chlebek tostowy. Ja wykorzystałam dwu dniowe , słodkie domowe paluchy i podałam je na ciepło z dżemem owocowym. Dzieciaki były zadowolone, mnie niewiele się ostało 🙂
Pomysł na czerstwe bułeczki – Składniki:
- 5 słodkich czerstwych bułeczek (lub chałka)
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
- dżem (lub inne dodatki: krem czekoladowy, miód)
- olej do smażenia
Pomysł na czerstwe bułeczki – Wykonanie:
- Bułeczki przekrawamy (chałkę kroimy na grubsze plastry)
- Jajko mieszamy z mlekiem i cukrem wanilinowym.
- Na patelni mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
- Bułeczki maczamy w jajku z mlekiem, układamy na patelni i zalewamy pozostałością mieszanki.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor i zdejmujemy z patelni na papierowy ręczniczek w celu odsączenia od nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.