Pomysł na czerstwe bułeczki

Pomysł na czerstwe bułeczki

Dzisiaj pomysł na drugie śniadanie i wykorzystanie czerstwych bułeczek. Zdarza Wam się nie dojeść pieczywa a szkoda by się zmarnowało? Wystarczą dwa składniki, które zapewne macie w domu, a smacznie odświeżycie przesuszone pieczywo. Do przepisu nadają się szczególnie chałki lub chlebek tostowy. Ja wykorzystałam dwu dniowe , słodkie domowe paluchy i podałam je na ciepło z dżemem owocowym. Dzieciaki były zadowolone, mnie niewiele się ostało 🙂

czerstwe bułeczki

Pomysł na czerstwe bułeczki – Składniki:

  • 5 słodkich czerstwych bułeczek (lub chałka)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • cukier wanilinowy
  • dżem (lub inne dodatki: krem czekoladowy, miód)
  • olej do smażenia

Pomysł na czerstwe bułeczki – Wykonanie:

  • Bułeczki przekrawamy (chałkę kroimy na grubsze plastry)
  • Jajko mieszamy z mlekiem i cukrem wanilinowym.
bułka w jajku na słodko
  • Na patelni mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
  • Bułeczki maczamy w jajku z mlekiem, układamy na patelni i zalewamy pozostałością mieszanki.
bułki czerstwe na słodko
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor i zdejmujemy z patelni na papierowy ręczniczek w celu odsączenia od nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pomysł na czerstwe bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *