Prosty i szybki sos pieczarkowy, trochę inny od tego sosu pieczarkowego, który przygotowuje standardowo, ale również pyszny! Do jego wykonania wystarczą tylko 3 główne składniki, więc może macie je w lodówce i się skusicie? 🙂
Prosty i szybki sos pieczarkowy
Standardowo mój sos pieczarkowy składa się z wielu składników. Czasami są jednak takie dni, gdy robimy czyszczenie lodówki i wykorzystujemy resztki dań, by stworzyć coś szybkiego do jedzenia. Tak też było i w tym przypadku. Zostało mi trochę pieczarek, w dodatku miałam zamrożoną porcję kopytek, więc postanowiłam, że na obiad wyczaruję szybki sos do kopytek – taki z tego, co mam pod ręką, by niepotrzebnie nie biegać do sklepu. I oto on! Sos pieczarkowy z 3 składników – nie licząc soli, pieprzu i opcjonalnie dodanej natki pietruszki.
Prosty i szybki sos pieczarkowy – Składniki:
- ok. 170 g pieczarek
- 1 czubata łyżka masła
- 120 ml śmietanki kremówki 30 % (ok. pół szklanki)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do oprószenia (opcjonalnie)
Przepis na prosty i szybki sos pieczarkowy:
- Pieczarki oczyścić. Następnie oderwać trzonki od kapeluszy. Zarówno trzonki, jak i kapelusze pokroić w plasterki.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić pieczarki i zwiększyć płomień pod patelnią. Co jakiś czas przemieszać grzyby. Smażyć je przez kilka minut aż nadmiar wody z pieczarek odparuje, a one same lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia doprawić grzyby solą i pieprzem.
- Następnie wlać śmietankę i wymieszać. Dusić całość na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Dusić do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na koniec można dodatkowo oprószyć sos świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać, np. jako sos do kopytek. Smacznego!
Zobacz również mój sprawdzony przepis na: domowy sos czosnkowy.